Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is waarom je je eigen stem zo vreselijk vindt in een opname of een filmpje

Anja
2 min read

Heel veel mensen hebben afkeer van hun eigen stem wanneer ze zichzelf horen praten in een filmpje of opname. De stem die je hoort klopt totaal niet met de stem die jij je voorstelt. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom hoor jij je stem anders dan anderen?

Hoe horen wij?

De plaats waar het geluid vandaan komt, bepaalt hoe wij het geluid horen. Als we geluiden van buitenaf horen, komen de geluidsgolven via de lucht binnen in onze oren. Die geluidsgolven worden overgedragen via de trommelvliezen. Vervolgens doen ze de gehoorbeentjes trillen en de golven eindigen in het slakkenhuis. Het slakkenhuis zet de trillingen om in zenuwimpulsen en die impulsen worden dan geïnterpreteerd door je brein.

Zelf praten

Wat je hoort als je zelf praat, komt zowel via de lucht als via de beenderen binnen. Dus eigenlijk komt het intern en extern binnen. De geluidsgolven die via de beenderen binnenkomen, gaan rechtstreeks naar het slakkenhuis. Dat is het deel van onze stem die wij ‘normaal’ beschouwen, maar dat valt weg als je luistert naar het filmpje of de opname waarin je je stem hoort. Bovendien nemen onze schedel en de botten in ons hoofd enkel de lage vibraties op (ze doen de frequentie trillingen dalen) en daardoor klinkt je stem voor jezelf lager dan die eigenlijk in werkelijkheid is.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…