It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Deze 6 risicogroepen hebben een verhoogde kans op botontkalking

4 min read

Iedereen kan een botbreuk oplopen door een ongelukkige val of een accident, maar wie last heeft van botontkalking loopt wel veel meer risico. Hoe ontstaat botontkalking juist en wie heeft er nu precies meer kans op een botbreuk?

Wil je weten of je een verhoogd risico op osteoporose hebt? Kom het te weten met deze test.

Osteoporose of botontkalking is een aandoening waarbij de botten ernstig verzwakt zijn. Onze botten bestaan namelijk aan de buitenkant uit een harde schaal, maar ze hebben binnenin een sponsachtige structuur. Die combinatie van staafjes en verbindingen zorgt ervoor dat het bot de nodige veerkracht heeft om schokken op te vangen. Zo kunnen we rennen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar bij osteoporose is die structuur binnenin onze botten niet meer zo stevig en breekt het bot daardoor sneller. Elk jaar zijn er zo in België 58.000 botbreuken als gevolg van botontkalking. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Sommige mensen zijn bovendien gevoeliger voor het afzwakken van het bot dan anderen. Dit zijn de risicogroepen:

1. Vrouwen

Botbreuken en botontkalking komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. In zo’n 80 procent van de gevallen is iemand met osteoporose een vrouw. Dat wil niet zeggen dat mannen gespaard blijven, ook zij krijgen te maken met botontkalking. Maar bij hen verloopt de afbraak van botweefsel echter vaak veel trager en begint het proces later.

2. Vrouwen na hun menopauze

Vrouwen zijn op dat vlak echt zeer benadeeld. De afbraak van hun botweefsel verloopt sneller, maar vooral na hun overgang gaat het snel. Vanaf dan worden er nauwelijks nog vrouwelijke geslachtshormonen of oestrogeen aangemaakt en die hormonen zijn bij vrouwen belangrijk voor het vernieuwen van het bot. Het botverlies kan daardoor na de overgang tot zes procent per jaar bedragen.

3. Iedereen die erfelijk belast is

Hoe sterk je botten zijn, wordt voor een groot stuk bepaald door erfelijke factoren. Zit een versnelde botontkalking bij jou in de familie, dan is het een goed idee om geregeld je botdichtheid te laten testen door een arts. Sowieso komt de aandoening ook vaker voor bij mensen met een blanke huid dan bij mensen met een donkere huid.

4. Patiënten die bepaalde medicatie nemen of andere aandoeningen hebben

Bepaalde medicijnen slikken is eveneens een risicofactor om osteoporose te krijgen. De kans om iets te breken, kan bijvoorbeeld toenemen door het gebruik van geneesmiddelen die duizeligheid kunnen veroorzaken en daardoor de kans om te vallen vergroten. Daarnaast zijn er bepaalde aandoeningen zoals reuma of de ziekte van Crohn die osteoporose in de hand kunnen werken en ook chronische ontstekingen versnellen de botafbraak.

5. Iedereen ouder dan 70

Naarmate we ouder worden, zullen onze botten sneller brozer worden. Zodra we de leeftijd van 70 jaar bereikt hebben, zijn ze zeer breekbaar. Broze botten kunnen heel hinderlijk zijn en zelfs gevaarlijk. Zo’n 20 procent van de ouderen die een heup breken, overlijdt aan de bijkomende gevolgen en eventuele complicaties.

6. Mensen met een ongezonde levensstijl

Een ongezonde levensstijl, met bijvoorbeeld te weinig mineraalrijke voeding, te weinig lichaamsbeweging, te veel alcoholgebruik en rookgewoonten kunnen botontkalking mee in de hand werken. Dat zijn uiteraard facturen die je zelf in de hand hebt en waarmee je dus aan de slag kan. Indien nodig kunnen ook supplementen zoals CalxPlus helpen om je botten stevig te houden.

Door

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...