UGent: ‘Amper 17 procent van de Belgen ervaart nog levensvreugde’
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Inhoud
Je kent het gevoel wel, je wilt al weken naar de kapper maar hebt er nog geen tijd voor gehad. Op een dag lijkt het er eindelijk van te komen en uitgerekend die dag word je wakker met de perfecte haardos. Hoe komt dit nu?
Er is een duidelijke verklaring voor dit fenomeen, namelijk: dysmorfie. Je haar is niet mooier als normaal, je bekijkt jezelf alleen op een andere manier.
“Hoe je naar je kapsel kijkt is belangrijk, maar zeker niet altijd accuraat. Dat is ook zo bij andere lichaamsdelen. Net zoals je een verkeerd beeld van je eigen lichaam kan hebben, en dikker of dunner denkt te zijn dan je echt bent. Dat beeld strookt niet met de realiteit. Ik ken patiënten die kappersbezoeken mijden omdat ze zo beschaamd zijn. Angst kan een erg krachtige emotie zijn”, aldus haarexpert dr. Alan Bauman. Conclusie: het zit allemaal tussen je oren!
Dit is echter niet de enige oorzaak. De mens is nu eenmaal een beetje angstig voor veranderingen. Styliste Mia Silverio zegt: “Je raakt gewend aan een bepaalde coupe en stijlritueel, en je voelt je er op den duur heel comfortabel bij. Vandaar dat je bij de kapper vaak hoort: ‘Er hoeft maar een klein stukje af’.
Lees ook:
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon