Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je gewenste gewicht bereiken met de 80/20 regel

Camille
3 min read

Voor een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijk om de juiste verhoudingen te kennen. Heb je al gehoord van de 80/20 regel? Kort gezegd komt dit erop neer dat je 80% van je tijd verantwoord eet en 20% mag zondigen.

Wat is de 80-20 regel?

Het grootste deel van je tijd (80%) zorg je ervoor dat je voeding bestaat uit verse, onbewerkte producten. Groenten en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden, volkoren producten en peulvruchten. Af en toe zondigen mag. Zolang je het kan onder controle houden. Zin in een stukje chocolade, een glaasje wijn of een portie chips? Dan vormen die  gewoon jouw 20% en kan je ze zonder schuldgevoelens eten.

Een te streng dieet en jezelf te hoge eisen opleggen werkt dus vaak averechts op termijn, zeker met alle die verleidelijk hapjes en fastfood om ons heen.

Voordelen 20-80 regel

Door 20% ruimte te laten voor te zondigen, voorkom je dat je op langere termijn opgeeft en opnieuw in je oude eetgewoontes valt. Zelfs met de strengste discipline kan het per slot van rekening gebeuren dat je een keer de fout in gaat.

Het tweede voordeel is dat je meer tijd en energie overhoudt voor andere dingen. Je hoeft niet strikt elk nieuw dieet te volgen en alle trends en regels over gezond eten bij te houden.  Wanneer jij elke dag 3 uur besteed aan goed voor jezelf zorgen, dan zorgt die aandacht en regelmaat voor jouw gezonde lijf en gewicht.

Geniet van de 20%

Als je dan toch even de mist ingaat en zondigt, geniet er dan ook écht van! Eet je beloning niet snel op voor de tv, maar neem er je tijd voor om bewust te smullen van je verwennerij. Kies misschien voor de ‘gezondere’ versies van je lievelingstussendoortjes zoals donkere chocolade of frozen yoghurt in de plaats van de gewone ijscrème.

Denk na over de 80%

Denk na over wat je eet. Zorg dat je ‘gezonde 80%’ ook écht voedzaam en gezond is voor je lichaam. Vermijd hierbij ongezonde koolhydraten, maar kies voor lam, gevogelte of zeevruchten (bakken in gezonde margarine). Let ook op met vetten. Zoals velen denken is vet niet altijd ongezond. Kies voor producten met de juiste (onverzadigde) vetten zoals vette vis en smeer margarine i.p.v. roomboter.

Ook bij deze vetten kan je de 80/20 regel toepassen want vet blijft essentieel in een evenwicht voedingspatroon; 80 procent gezonde, onverzadigde vetten die je kan vinden in margarine en olijfolie zorgen voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten en gaan verhoogde cholesterolwaarden tegen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…