Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Afvallen met behulp van enkele eenvoudige tips

Milan
4 min read

Dit dieet, dat dieet, een weekje hongeren, jojo’en, we hebben het allemaal wel eens geprobeerd. En wat iedereen ook zegt, afvallen is niet gemakkelijk. Welke methode je ook kiest, uiteindelijk is het vooral een kwestie van zelfdiscipline en doorbijten. Voor een langdurig resultaat moet je nu eenmaal een lange adem hebben. Met voldoende toewijding kun je met behulp van de volgende tips vast en zeker succes boeken.

  • Houdt een eetdagboek bij.
  • Vermijd geraffineerde koolhydraten.
  • Beperk de inname van verzadigde vetten.
  • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel.
  • Bewegen, bewegen, bewegen.

Houd een eetdagboek bij

Schrijf eens op wat je de hele dag door eigenlijk eet. Zo krijg je een goed beeld van jouw eetgewoontes. Welke gewoontes zijn goed, en welke iets minder? En let ook eens op de momenten waarop je eet. Eet je tussen de maaltijden door regelmatig iets? En waarom eet je op zulke momenten? Omdat je je verveelt of omdat je je rot voelt? Inzicht krijgen en bewustwording is heel belangrijk om je slechte voedingspatroon te erkennen en te doorbreken. Zo zal je zien dat het afvallen veel vlotter zal gaan.

Vermijd geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten, oftewel industrieel bewerkte koolhydraten zijn erg slecht voor je lichaam. Ze geven je lichaam heel snel energie, gevolgd door een terugslag, waardoor je je vermoeid en sneller hongerig zal voelen. Geraffineerde koolhydraten zitten bijvoorbeeld in chips, witbrood, snacks en heel veel andere ‘lekkere’ dingen. Naast geraffineerde koolhydraten zijn er ook natuurlijke koolhydraten. Deze koolhydraten kun je, weliswaar met mate, gewoon eten. Natuurlijke koolhydraten vindt je in onbewerkt voedsel zoals bijvoorbeeld groene groente en zilvervliesrijst.

Beperk de inname van verzadigde vetten

Ook vetten kun je onderverdelen in goed en slecht. We noemen ze respectievelijk onverzadigd en verzadigd. Verzadigde vetten zijn erg slecht voor je, terwijl je onverzadigde vetten juist nodig hebt om in je dagelijkse behoefte te kunnen voorzien. Ook hier geldt weer dat de verzadigde vetten voornamelijk zitten in bewerkte producten. Onverzadigde en dus goede vetten vindt je ook hier weer in natuurlijke voedingsmiddelen zoals noten, vlees, vis, eieren enzovoorts.

Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel als je wil afvallen

Na het lezen van de bovenstaande punten zal het je vast niet verbazen: bewerkt voedsel is helemaal niet zo goed voor je. Het is veel beter en gezonder voor ons lichaam om zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten. Want de opkomst van bewerkte voedselproducten en welvaartsziekten blijken helaas hand in hand te gaan. Denk dus vooral aan onze voorouders en eet het natuurlijk geproduceerde voedsel wat zij aten.

Bewegen, bewegen, bewegen

Gezond eten is één ding, maar om succesvol af te kunnen vallen moet je ook bewegen. En met bewegen bedoelen we niet dat je je moet afbeulen in een fitness. Bekijk het liever zo: alle beetjes helpen. Verander daarom je dagelijkse gewoontes en stop hier en daar wat extra beweging in. Neem op je werk eens de trap in plaats van de lift. En misschien kun je in plaats van met de auto ook wel eens met de fiets naar kantoor rijden.

Conclusie: leef natuurlijk

Afvallen is nooit gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van volhouden. Je moet je levensstijl willen veranderen en op de lange termijn anders gaan leven. Als we al onze bovengenoemde tips zouden moeten samenvatten doen we dat als volgt: leef natuurlijk. Bij alles wat je eet moet je je afvragen of het hier gaat om een natuurlijk geproduceerd voedingsproduct, of iets wat in de fabriek tot stand is gekomen.

Voedingsmiddelen die door de industrie bewerkt zijn bevatten namelijk slechte koolhydraten en vetten die ons lichaam meer slecht dan goed doen. Goede koolhydraten en vetten hebben een natuurlijke oorsprong. Ze geven ons een meer verzadigd gevoel en ook op de langere termijn meer energie. En minstens zo belangrijk: ze leiden in de juiste verhoudingen niet tot overgewicht.

Afvallen gaat natuurlijk hand-in-hand met bewegen. Maar ook hiervoor geldt dat je niet persé op apparaten hoeft te gaan bewegen. Door heel eenvoudig meer beweging te brengen in je dagelijkse leefpatroon kun je ook fitter worden. En tegelijkertijd is het mogelijk om gewicht kwijt te raken en een slanker lichaam te krijgen. Trouwens, de kans dat je het bewegen op deze manier volhoudt en je levensstijl definitief veranderd is feitelijk veel groter.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…