Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sporten en fitness houdt je jong

Camille
3 min read

Dat bewegen goed is weten we allemaal. Je lichaam wordt gezonder en je voelt je ook beter, zowel fysiek als mentaal. Maar een andere effect van sporten is dat het de veroudering van je lichaam afremt. Mensen die veel sporten zien er vaak veel jonger uit. Dus ook als je er langer fris en fruitig uit wilt blijven zien is het goed om te gaan sporten. Maar er zijn meer redenen waarom het goed is om te blijven sporten. Wij zetten ze alle drie voor je op een rijtje:

Dankzij sport blijf je gezond

Als je regelmatig sport voorkom je overgewicht. Als je daarnaast ook nog eens goed en gezond eet ben je op de juiste weg. Voldoende beweging verkleint het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Je gemiddelde hartslag zal dalen, ook in rust. Door het vele bewegen is de hartspier namelijk groter, waardoor het hart minder hart hoeft te werken. Hierdoor zal je je veel fitter gaan voelen. Maar ook minder zichtbare ziektes zoals depressies kun je voorkomen met lichaamsbeweging. Dankzij de inspanning maak je meer endorfine aan, een gelukstofje in je hersenen. Hierdoor zit je lekkerder in je vel.

Sporten brengt kleur aan je leven

Als je wat ouder bent kan de drempel om te gaan sporten wat hoger zijn. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Sporten is namelijk heel gezellig. Je ontmoet leeftijdsgenoten en kunt gezellig bijkletsen. Samen werk je aan je gezondheid en ondertussen bouw je een hele nieuwe vriendenkring op. Sporten brengt dus ook meer kleur aan je sociale leven.

Sporten kan op elke leeftijd

Ook als je geen twintig meer bent kun je sporten. En als je nooit hebt gesport betekent het niet dat het te laat is om er mee te beginnen. Er zijn allerlei vormen van beweging die weinig belastend zijn en toch heel heilzaam. Als je overgewicht hebt of andere vragen kun je van tevoren het beste even langs de dokter gaan. Die kan je adviseren en begeleiden bij het kiezen van een sport.

Welke sporten zijn geschikt voor mij?

Zoals gezegd zijn er heel veel mogelijkheden om te sporten. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen of fietsen. Maar ook golfen is goed voor je conditie en je bent lekker in de buitenlucht. Wil je liever wat intensiever bewegen? Dan is zwemmen een goede keus. Dankzij de gewichtloosheid van het water worden je gewrichten niet belast. Als je last hebt van een aandoening of niet meer zo mobiel bent zal je je in het water prima redden. Ook het heffen van gewichten is een goede oefening. Je kunt hiervoor naar de sportschool gaan, maar ook thuis kun je met wat simpele gewichten gaan trainen.

Houd je van dansen? Ga eens salsadansen. Welke sport je ook kiest, het moet goed voelen. Volg je eigen tempo en laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe je beweegt is uiteindelijk niet zo belangrijk. Dát je beweegt is het enige wat er echt toe doet. Dus kom in beweging en houdt je lichaam jong.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…