Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Glucosamine en Chondroitine bij artrose

Bram
4 min read

Een gewricht zit tussen twee botten in en zorgt ervoor dat botten met elkaar verbonden zijn. Op de uiteinden van de botten zit altijd een stukje kraakbeen, zodat de gewrichten aan de botten soepel kunnen bewegen en niet langs elkaar schuren. Heb je last van artrose, dan is het kraakbeen dunner geworden. Hierdoor heb je niet alleen moeite met bewegen, maar kan het bewegen van gewrichten ook pijn doen. 

Omdat artrose vervelende klachten kan veroorzaken, zijn veel mensen met deze aandoening op zoek naar een effectieve behandeling voor hun klachten. Eén van de behandelingen die je kunt volgen om de klachten van artrose te verminderen, is de behandeling van glucosamine en chondroitine. Meer over deze behandeling, lees je in dit artikel. 

Wat is glucosamine?

Het kraakbeen en bindweefsel in het menselijk lichaam heeft een belangrijke bouwsteen nodig om goed te kunnen groeien en functioneren. Deze bouwsteen wordt ook wel glucosamine genoemd en betreft een lichaamseigen stof. Dat de stof lichaamseigen is, betekent dat het lichaam de bouwsteen zelf produceert. Word je echter ouder, dan wordt de bouwsteen steeds minder aangemaakt en dit betekent dat je problemen krijgt met het kraakbeen, het bindweefsel en dus met de gewrichten. Om deze problemen op te lossen, kun je jouw lichaam een handje helpen door synthetische (in feite neppe) glucosamine in te nemen. 

Glucosamine en chondroitine: helpt het bij artrose?

Er is veel onbekend over de werking van glucosamine en chondroitine bij mensen met artrose. Er is wel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze behandeling van artrose, maar de resultaten van de verschillende onderzoeken zijn helaas niet eenduidig.

Hoewel de onderzoeksresultaten niet eenduidig zijn en elkaar zelfs tegen kunnen spreken, wordt meer en meer aanvaard dat glucosamine en chondroitine zinvol kunnen zijn bij de behandeling van artrose en in het bijzonder osteoartrose. De middelen helpen voornamelijk bij het stillen van de pijn, maar kunnen de functies van het gewricht ook verbeteren door voor minder stijfheid te zorgen. Zo blijkt glucosaminesulfaat voornamelijk effectief bij de behandeling van artrose in de knie, maar ook bij artrose in de hand, in de heup en zelfs in de wervelkolom. De resultaten zijn het beste bij de minder ernstige vormen van artrose, maar kunnen ook goed zijn bij patiënten met ernstige vormen van de aandoening

Glucosamine en chondroitine gebruiken: hoe doe ik dat?

Er zijn diverse medicijnen die je kunt gebruiken om glucosamine en chondroitine binnen te krijgen en het lichaam op deze manier te ondersteunen. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten, is dat glucosamine op verschillende wijzen kan worden weergegeven. 2134 milligram glucosaminesulfaat 2 KCI is bijvoorbeeld hetzelfde als 1500 milligram glucosaminesulfaat en 1200 milligram elementaire hoeveelheid glucosamine. Het is belangrijk om op de hoeveelheid glucosamine in een medicijn te letten, omdat de resultaten van de behandeling het beste zijn bij een hoge dosering. Verder is het belangrijk om te weten dat de aanwezigheid van 3000 milligram MSM naast glucosamine en chondroitine essentieel is voor pijnvermindering bij het gebruik van de medicijnen. 

Enkele tips die je kunt raadplegen bij het gebruik van glucosamine en chondroitine, zijn de volgende:

  • Raadpleeg de dokter als je de middelen wil gebruiken, zodat je ondersteuning kunt krijgen bij het nemen van de middelen tegen artrose.
  • Let op de dosering van glucosamine, maar ook op de dosering van MSM.
  • Gebruik nooit meer dan de maximale dagelijkse hoeveelheid van het medicijn, want dit kan schadelijk zijn.

Raadpleeg je deze tips, dan weet je zeker dat je de middelen goed gebruikt en van het beste resultaat van de middelen profiteert.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…