De symptomen van een hersentumor zijn afhankelijk van de omvang van de betreffende tumor, de snelheid waarmee de tumor groeit en de locatie in je hersenen waar de tumor zit. Bij een hersentumor kun je te maken krijgen met een aantal uiteenlopende klachten en symptomen. Hierbij kun je onder andere denken aan hoofdpijn.
Een grote tumor, of een exemplaar dat snel groeit, zorgt verder voor een verhoging van de druk in je hersenen. Als gevolg van een dergelijke drukverhoging kun je eveneens hoofdpijn krijgen, in het bijzonder wanneer je activiteiten uitvoert die op zich ook al zorgen voor een verhoogde druk, zoals wanneer je moet niezen, bukken en persen. Bovendien kunnen grote- of snelgroeiende tumoren misselijkheid en overgeven veroorzaken.
Wel of geen symptomen
Indien een hersentumor zich ontwikkelt in een hersendeel waar uitval van bepaalde functies minder snel opvalt dan kan er enige tijd groei plaatsvinden zonder dat de tumor aan het licht komt. Er kan dan naast een verhoogde hersendruk eveneens een aantal psychische veranderingen plaatsvinden, je wordt bijvoorbeeld minder geremd of juist trager.
Wanneer je echter te maken hebt met tumorgroei in een deel van de hersenen waar de beweging van je lichaam wordt aangestuurd dan kunnen symptomen van verlamming optreden. Deze verschijnselen doen zich dan overigens in de andere lichaamshelft voor. Tevens kunnen er zich stoornissen in de spraak en het gevoel manifesteren.
Epileptische aanvallen kunnen ook worden veroorzaakt door een hersentumor. Sporadisch kan er een bloeding in een hersentumor ontstaan waardoor het stellen van de juiste diagnose in het begin stadium van de ziekte erg kan bemoeilijken. Hoewel alle eerder genoemde klachten en symptomen ook op een goedaardige aandoening in je hersenen kunnen wijzen, verdienen deze altijd wel nader onderzoek om een ernstige hersenaandoening, zoals een hersentumor, uit te sluiten.
Niet elke geval is gelijk
Het zal dus vaak niet eenvoudig zijn om aan te geven welke symptomen door een hersentumor worden veroorzaakt omdat deze van geval tot geval sterk uiteen kunnen lopen. De locatie in je hersenen waar de tumor zit, is één van de essentiële aspecten die verantwoordelijk zijn voor de aard van je klachten. Elk deel van je hersenen heeft namelijk een eigen functie of draagt zorg voor een eigen gedeelte van je lichaam dat door het betreffende hersendeel aan wordt gestuurd.
Niet iedereen die last heeft van een hersentumor, maar zelfs niet elk geval van een hersentumor, zal dezelfde soort klachten krijgen. Maar ook de mate waarin de klachten optreden zal van persoon tot persoon sterk kunnen variëren. Dikwijls kan een behandeld arts wel een vrij goede prognose maken met betrekking tot de klachten. Er dient dan echter wel een juiste diagnose te zijn gesteld zodat bekend is met welk soort hersentumor je te maken hebt.
Complicaties van een hersentumor
In een groot aantal gevallen zal een hersentumor per toeval aan het licht komen, bijvoorbeeld tijdens het maken van een scan van je hoofd naar aanleiding van zoals een epileptisch insult of iets soortgelijks.
Een cruciale taak van een neurochirurg is het voorkomen, maar uiteraard ook het behandelen, van complicaties die op kunnen treden als gevolg van een hersentumor. Dit soort complicaties kan worden veroorzaakt door de ontwikkeling van de hersentumor zelf, maar ook als gevolg van de behandeling die je hebt ondergaan om de tumor te lijf te gaan.
Hersenoedeem
Je hersenweefsel heeft een weke, sponsachtige structuur. Al na een kleine beschadiging kunnen je hersenen dan ook gemakkelijk opzwellen. Een hersenzwelling wordt ook wel hersenoedeem genoemd en kan ontstaan door ontsteking om de tumor heen, maar ook door een beschadiging die ontstaan is tijdens een operatie. Bij je hersenen zal een zwelling ernstige gevolgen kunnen hebben omdat je schedel niet meegeeft waardoor de druk op je hersenen toe gaat nemen. Je ontwikkelt dan klachten zoals:
Indien er sprake is van een ernstig geval van hersenoedeem dan kunnen een aantal hersendelen in de knel komen en kan er functieverlies optreden. In een extreem geval kan er zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan waarbij je hersenstam knel komt te zitten en het bewustzijn, of zelfs de ademhaling, bedreigd wordt. Om hersenoedeem tegen te gaan wordt je, als je bijvoorbeeld een hersentumor hebt, behandeld met speciale medicatie (steroïden). In enkele gevallen is er zelfs een nieuwe hersenoperatie nodig om het ernstig oedeem en de beklemming van de hersenen te behandelen.
Wondinfectie na een hersenoperatie
De symptomen van een wondinfectie die kan ontstaan door een hersenoperatie zijn:
- zwelling
- roodheid
- een kloppende pijn
- een warm aanvoelende operatiewond
Een geringe zwelling en roodheid zijn overigens na een hersenoperatie normaal, omdat er altijd een weefselreactie optreedt. Soms kan er ook een lekkage van hersenvocht ontstaan na een hersenoperatie. Complicaties komen vooral voor bij gecompliceerde- of langdurige operaties, bij het inbrengen van lichaamsvreemd materiaal (zoals een drain) en als je een verminderde weerstand hebt.
Wat is een hersentumor?
Een hersentumor is een zwelling die zich in de hersenen bevindt. De tumor hoeft niet altijd kwaadaardig te zijn, maar is hoe dan ook gevaarlijk. Dit komt omdat de massa van de tumor de hersenen verdrukt, waardoor de hersenen minder goed kunnen functioneren en je gezondheid in gevaar komt.
Meer weten over een hersentumor? Lees dan op deze pagina wat de symptomen zijn die je ervaart als je een hersentumor hebt en hoe een hersentumor wordt veroorzaakt. Heb je een hersentumor, twijfel je of je een hersentumor hebt of denk je dat iemand in jouw omgeving mogelijk een hersentumor heeft, dan is het lezen van de informatie op deze pagina zeker een aanrader om een duidelijker beeld te krijgen van deze vervelende aandoening.
Nog meer symptomen van een hersentumor
Welke symptomen je ervaart als je een tumor in de hersenen hebt, verschilt per persoon. Dit komt omdat de symptomen worden beïnvloed door de plaats van de tumor, maar ook door de grootte van de tumor. Sommige mensen hebben helemaal geen last van symptomen en merken daarom niet dat er een tumor zit, terwijl andere mensen door de tumor helemaal niet meer kunnen functioneren en diverse klachten ervaren.
De eerste klacht die de meeste mensen krijgen als ze een hersentumor hebben, is hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt omdat de tumor in de hersenen tegen de hersenen en de schedel aandrukt, waardoor de druk in de hersenen toeneemt en je pijn in het hoofd krijgt. Het lastige van dit symptoom van een hersentumor, is het feit dat iedereen wel eens hoofdpijn is en je hoofdpijn niet meteen linkt aan een gevaarlijke tumor. Heb je een hersentumor, dan kun je de hoofdpijn alleen aan deze tumor linken omdat de hoofdpijn van een hersentumor in de loop der tijd steeds vaker optreedt en op een bepaald moment zelfs continu aanwezig is.
Een ander belangrijk symptoom van een hersentumor, heeft te maken met veranderingen in de zintuigen. Omdat bepaalde hersengebieden door de tumor in verdrukking raken, kan de werking van bepaalde zintuigen aangetast worden. Zo kun je te maken krijgen met een verminderd gezichtsvermogen, maar ook met doofheid, verlies van tastzin of het verlies van spierkracht. Daarnaast kun je ook problemen krijgen met spreken en kan het zelfs lastig worden om de taal te begrijpen, terwijl je voorheen gewoon goed Nederlands sprak. Tot slot kunnen er ook psychische veranderingen optreden, bijvoorbeeld in het gedrag, in de persoonlijkheid of in de stemming.
Enkele andere symptomen waar je mee te maken kunt krijgen als je een hersentumor hebt, zijn de volgende:
- Duizeligheid.
- Misselijkheid, eventueel met braken.
- Evenwichtsstoornissen.
- Concentratieproblemen.
- Sufheid.
- Coördinatiestoornissen.
- Epileptische aanvallen.
- Een verstoorde hormoonhuishouding.
Herken jij jezelf in meerdere van bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om met jouw klachten naar de dokter te gaan en jezelf te laten onderzoeken om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Als je je herkent in bovenstaande klachten betekent dit absoluut niet meteen dat je een tumor in de hersenen hebt, maar het is wel een goede reden om je te laten onderzoeken. Of je nu een hersentumor hebt of niet, bovenstaande klachten zijn niet gezond en zeker de moeite waard om te laten onderzoeken door een arts.
De oorzaak van een hersentumor
De oorzaak van een hersentumor wordt bij de meeste patiënten nooit ontdekt. Zo is een tumor in de hersenen niet besmettelijk, is de tumor niet erfelijk, kun je de tumor ook niet krijgen door een val of door een hersenschudding en zijn er ook geen diëten bekend die voor een hersentumor zorgen. Sommige mensen denken dat je de tumor kunt krijgen door roken, maar ook dit is nooit bewezen in wetenschappelijk onderzoek.
Een hersentumor ontstaat op dezelfde manier als andere vormen van kanker, namelijk door plotselinge abnormale celdeling van het lichaam. Hoe deze celdeling getriggerd wordt, is helaas niet bekend. Het enige wat we weten, is dat de cellen om een bepaalde reden op hol slaan, te snel gaan delen en op deze manier een tumor vormen.
Je kunt wel een hersentumor krijgen als je al kanker hebt in een ander orgaan en deze vorm van kanker zich uitzaait naar andere lichaamsdelen, waaronder de hersenen. Uitgezaaide hersentumor komt echter niet veel voor en dit komt omdat uitgezaaide kanker vaak in andere lichaamsdelen terecht komt, zoals in organen die om het orgaan met kanker heen liggen, het bloed, de botten of de lymfeklieren.