Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hersentumor – Tekenen en Verschijnselen

Olivier
5 min read

Een hersentumor is een zwelling die zich in de schedel bevindt. Een tumor kan goedaardig zijn, maar een tumor in de hersenen kan ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen is een goedaardige tumor minder schadelijk dan een kwaadaardige tumor, maar bij de hersenen maakt het niet uit of de tumor goedaardig of kwaadaardig is. Dit komt omdat ook een goedaardige tumor schade kan aanbrengen aan de hersenen, simpelweg door de hersenen in verdrukking te brengen.

Hersentumoren worden ingedeeld op een schaal van vier gradaties, waarbij de eerste gradatie het meest goedaardig is en de vierde gradatie het meest kwaadaardig is. Toch worden de klachten die je ervaart niet zo zeer veroorzaakt door de gradatie tumor die je hebt, maar door de grootte van de tumor en de plaats in het hoofd waar de tumor zit. Je kunt dus een vierde gradatie tumor hebben, die minder klachten veroorzaakt dan een eerste gradatie tumor.

Op deze pagina lees je meer over de tekenen van een hersentumor. De verschijnselen die je kunt ervaren als je een hersentumor hebt, zowel goedaardig als kwaadaardig, worden onderverdeeld in vier groepen. Dit betreffen de groepen aanhoudende hoofdpijn, een verandering in het verstandelijk vermogen en het gedrag, uitvalsverschijnselen en epilepsie. Per groep wordt er een korte beschrijving gegeven van het betreffende verschijnsel en aan het einde van het artikel worden nog enkele aanvullende tekenen van de hersentumor beschreven.

Teken 1: Aanhoudende hoofdpijn

Een tumor die snel groeit, verhoogt de druk in de hersenen. Een gevolg van deze gevaarlijke drukverhoging, is aanhoudende hoofdpijn. De aanhoudende hoofdpijn kan erger worden bij het beoefenen van activiteiten die de druk nog meer toe laten nemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met klachten als misselijkheid en overgeven, voornamelijk in de ochtend. Heb je langdurige drukverhoging in de hersenen, dan kun je ook problemen krijgen met zien door toenemende druk op de oogzenuwen. Je kunt in dit geval wazig gaan zien of dubbel zien.

Verschijnsel 2: Verandering in het verstandelijk vermogen en het gedrag

Als een tumor in een neurotisch ‘stil’ gebied in de hersenen groeit, heb je voor lange tijd niet in de gaten dat je te maken hebt met een tumor. Wordt de tumor echter nog groter en gaat de tumor de hersenen aantasten, dan kunnen er veranderingen in het verstandelijk vermogen en het gedrag optreden. Zo kun je last krijgen van geheugenproblemen, maar ook van psychische veranderingen. Wat er precies verandert, is afhankelijk van het gebied van de hersenen waar de tumor zit en de grootte van de tumor.

Teken 3: Uitvalsverschijnselen

Als de tumor op het hersenweefsel zit of het hersenweefsel beschadigt, kan het weefsel minder goed functioneren. Dit betekent dat je te maken krijgt met uitvalsverschijnselen, zoals:

  • Verlamming of zwakte van spieren. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben om je vork goed te gebruiken of je veters te strikken.
  • Taalproblemen: een tumor in de linker grote hersenhelft kan voor taalproblemen zorgen, zoals het verkeerd uitspreken van woorden of het niet meer kunnen begrijpen van dingen die andere mensen zeggen.
  • Problemen met zien: een tumor achterin de hersenen zorgt voor problemen met zien, zoals het totaal misen van obstakels (in hetzelfde deel van het gezichtsveld), het minder scherp zien of dubbel zien.
  • Problemen met horen: een tumor die tegen de hersenstam aan drukt of bij de kleine hersenen zit, zorgt ervoor dat je slechter hoort.

Verschijnsel 4: Epilepsie

Je krijgt epileptische aanvallen door irritatie van het hersenweefsel. Omdat een tumor het hersenweefsel flink irriteert, krijg je bij een hersentumor ook vaak te maken met epileptische aanvallen. Heb je ineens een epileptische aanval, terwijl je dit nog nooit eerder hebt gehad? Dan kan dit het eerste symptoom zijn van een hersentumor. Heb je voor het eerst een epileptische aanval, dan is het zeker verstandig om naar de dokter te gaan en de oorzaak van jouw aanval te laten onderzoeken.

Andere mogelijke tekenen van een hersentumor

Naast bovenstaande vier verschijnselen die het meest voorkomen bij mensen met een hersentumor, zijn er ook aanvullende tekenen die je kunt ervaren als je een tumor in de hersenen hebt. Het gaat hier om de volgende aanvullende verschijnselen:

  • Duizeligheid.
  • Misselijkheid, eventueel met braken.
  • Evenwichtsstoornissen.
  • Concentratieproblemen en sufheid.
  • Coördinatiestoornissen.
  • Een verstoorde hormoonhuishouding.

Niet iedereen krijgt met deze aanvullende tekenen te maken, want de verschijnselen die je wel of niet ervaart worden bepaald door de locatie van de tumor en de grootte van de tumor. Sommige mensen hebben helemaal nergens last van, terwijl andere mensen alle tekenen ervaren en dan ook nog eens op een zeer heftige manier. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…