It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Het verschil tussen botdeficiëntie en osteoporose

5 min read

Zowel botdeficiëntie als osteoporose zijn aandoeningen die je botten zwakker maken. Een veranderde botstructuur en verzwakte botten zorgen ervoor dat er sneller botbreuken optreden. Maar waarin verschillen beide aandoeningen?  

Osteopenie of botdeficiëntie

In het menselijk lichaam vindt een dynamische cyclus van de aanmaak door osteoblasten en afbraak door osteoclasten plaats. Tot de leeftijd van 35 jaar wordt er normaal meer botweefsel aangemaakt dan afgebroken. Na het 45e levensjaar gaat de afbraak van het bot de bovenhand nemen. Naarmate we ouder worden, breekt het lichaam steeds meer botweefsel af. De dichtheid van het bot neemt hierdoor af waardoor osteopenie de kop kan opsteken. Doordat er geen specifieke klachten optreden, kan botdeficiëntie onopgemerkt de botmassa aantasten. De patiënt merkt dus niets van osteopenie.

Osteoporose of botontkalking

Botdeficiëntie gaat over in osteoporose als de aanmaak en het botverlies niet meer in evenwicht zijn. Osteopenie wordt daarom ook het voorstadium van botontkalking genoemd. Het bot krijgt een tekort aan calcium en mineralen en de structuur van het botweefsel wordt lichter. Hierdoor wordt de kans op botbreuken groter. Jaarlijks komen door die aandoeningen meer dan 1,6 miljoen breuken voor. Vooral de wervelkolom, de heup en de polsen blijken gevoelige zones te zijn.

Wil je graag te weten komen of je een verhoogd risico hebt op osteoporose? Doe dan deze test.

Oorzaak botdeficiëntie en osteoporose

Genetische oorzaak

Bij de meeste patiënten ligt er geen duidelijke oorzaak aan de basis. 75 procent van de maximale botmassa is erfelijk bepaald waardoor botontkalking in de ene familie meer voorkomt dan in de andere. Bij vrouwen is de kans bijvoorbeeld groter dat ze ooit met botontkalking kampen indien hun (groot)moeder of zus er ook last van heeft (gehad).

Voeding en levensstijl

Factoren die we zelf in de hand hebben en een belangrijke rol kunnen spelen, zijn allemaal gelinkt aan levensstijl. Overmatige alcohol- en cafeïneconsumptie, onvoldoende beweging, roken, een gebrek aan vitamine D of te weinig calcium, kunnen botdeficiëntie en dus ook osteoporose veroorzaken.

Hormonale oorzaak

Ten slotte kunnen ook bepaalde ziekten (zoals anorexia en lever- en nieraandoeningen) of een langdurig gebruik van corticosteroïden aanleiding geven tot het ontstaan van osteoporose. Hetzelfde geldt voor vrouwen in de menopauze.

Preventie botdeficiëntie en osteoporose

Rond het 35e levensjaar is de maximale botmassa bereikt. Vanaf dan wordt er meer bot afgebroken dan aangemaakt. De preventie van osteoporose moet daarom al starten tijdens de groeiperiode. Merk op dat beide aandoeningen niet voorkomen kunnen worden, maar onderstaande tips verminderen wel de kans op botbreuken.

Beweeg

Door dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen, verminder je de kans op zwakke botten en bevorder je de aanmaak van het botweefsel. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is om kinderen van jongs af aan de stimuleren om te sporten. Hoe meer iemand beweegt in zijn kindertijd, hoe groter zijn of haar botmassa zal zijn op zijn 35e.

Neem voldoende calcium op

Calcium zorgt voor sterke botten en vermindert de kans op botontkalking. Je neemt het mineraal op uit voeding die rijk is aan de stof. Dat kunnen melk- en zuivelproducten zijn, maar ook noten, groenten, peulvruchten, gedroogde vruchten volkoren graan- en sojaproducten. Wie een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft, neemt normaal voldoende calcium op.

Supplementen met Calcium

Heb je ondanks een gezond en actieve levensstijl toch een tekort aan calcium? CalxPlus is een calciumsupplement dat ook vitamine D en vitamine K bevat. Beide vitamines bevorderen de opname van het mineraal uit je voeding. Voor meer informatie raden we je aan je huisarts te raadplegen.

Door

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...