Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe ontstaan rimpels? En kan je er iets aan doen?

5 min read

Rimpels: we willen ze niet, maar we krijgen ze wel. De meesten van ons althans. Wanneer en in welke mate je rimpels krijgt, is afhankelijk van je levensstijl en van je genen. In dit artikel bespreek ik de soorten rimpels en hoe ze ontstaan. Daarnaast krijg je een heleboel tips over hoe je het krijgen ervan kan vertragen.

Afbraak van belangrijke stoffen

De huid is een complex orgaan dat bestaat uit verschillende lagen. Je vindt er verschillende stoffen terug, zoals vet en vocht, maar ook hyaluronzuur, collageen en elastine. Als je jong bent, zijn deze stoffen volop aanwezig. Hierdoor is je huid stevig en glad. Als je ouder wordt, neemt de aanwezigheid van deze stoffen af.

Erfelijkheid en invloeden van buitenaf

Het is grotendeels genetisch bepaald op welke leeftijd en in welke mate je last krijgt van rimpels. Als je moeder en oma hier pas op latere leeftijd last van kregen, is de kans groot dat dat ook bij jou het geval zal zijn. Als je de invloeden van buitenaf beperkt tenminste.

Want behalve ouder worden, zijn er ook andere oorzaken voor het ontstaan van rimpels. Eén daarvan is de zon: door uv-straling komen vrije radicalen je lichaam binnen. Dit zijn natuurlijke elementen die gezonde cellen verstoren. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en dat heeft rimpels tot gevolg. Ook roken, verkeerde voeding, luchtvervuiling en stress zorgen voor extra aanmaak van vrije radicalen.

Let er tot slot ook op dat je je huid lief behandelt. Rimpels kunnen namelijk ook ontstaan door een slechte verzorging. Vooral ruw wrijven en het gebruik van agressieve middeltjes maken je huid gevoeliger of beschadigen hem zelfs. En hoe meer beschadigingen, hoe meer rimpels je krijgt. Met goede crèmes kan je het krijgen van rimpels uitstellen, maar niet wegwerken.

Soorten rimpels

Bij de meeste mensen worden rimpels vanaf het 25e levensjaar zichtbaar. Eerst ontstaan deze langzaam, maar daarna steeds sneller.

De eerste rimpels die je krijgt, zijn dynamische rimpels. Die ontstaan op het moment dat je je spieren aanspant: het huidweefsel op die plek wordt dan ‘gevouwen’. Zodra je je spieren ontspant, verdwijnen de rimpels. Dynamische rimpels zijn daarom tijdelijk. Een voorbeeld hiervan zijn de lijntjes die in de buitenste ooghoeken ontstaan als je lacht. Naarmate je ouder wordt, worden deze lijnen steeds dieper, totdat ze uiteindelijk niet meer wegtrekken. Op dat moment spreken we van een statische rimpel, een rimpel die altijd zichtbaar is.

Rimpels vertragen

Het krijgen van rimpels kan je niet voorkomen. Gelukkig zijn er wel voldoende manieren om het ontstaan ervan uit te stellen. Niet roken, gezond eten en weinig stress helpen al behoorlijk. Daarnaast is een goede huidverzorging belangrijk. Dit betekent goed reinigen, verzorgen en beschermen.

Dit doe je als volgt: haal elke avond voor het slapengaan je make-up eraf met een milde reiniger. Zo verwijder je dode huidcellen en ander vuil. Dit is belangrijk, omdat je huidverzorging anders niet goed wordt opgenomen. Gebruik daarna een nachtcrème met werkzame stoffen. Dit heeft een vullende werking en maakt rimpels minder zichtbaar. Overdag gebruik je een dagcrème. Bij voorkeur kies je voor een product met hyaluronzuur. Dit heeft  niet alleen een vullende, maar ook een hydraterende werking en hierdoor blijft je huid soepel.

Tot slot is zonbescherming ontzettend belangrijk: ruim 80 procent van de rimpels wordt veroorzaakt door uv-straling. Gebruik dus altijd een product met de juiste sun protecting factor (SPF) voor jouw huidtype. Een grote misvatting is dat de zon weinig kwaad kan op het moment dat je al bruin bent. Het is belangrijk om altijd goed te smeren.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Karoline voorziet de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline en de huidtherapie die ze aanbiedt? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…