UGent: ‘Amper 17 procent van de Belgen ervaart nog levensvreugde’
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Inhoud
Superfoods worden de laatste tijd steeds populairder. Ze worden ook al in gewone supermarkten verkocht en de fans geloven dat ze bijzondere eigenschappen hebben waardoor superfoods een gunstige uitwerking hebben op je gezondheid. Maar zijn die gojibessen, tarwegras en chiazaad echt zo gezond? In dit artikel gaan we hier nader op in.
Feit is dat superfoods rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetten. Maar feit is ook dat je deze voedingsstoffen natuurlijk ook binnen krijgt wanneer je gewoon gezond en gevarieerd eet. Sommige officiële instanties op het gebied van gezonde voeding en voedselveiligheid zijn dan ook van mening dat bij de promotie van superfoods de factor marketing een grote rol speelt, misschien wel te groot. Een gewone aardappel bevat veel nutriënten en dus kun je die ook best als superfood aanmerken. En dat geldt voor heel veel bij ons bekende groenten en fruit. Ze bevatten stuk voor stuk gezonde voedingsstoffen.
Een bepaalde groep mensen vindt het leuk om te variëren met eten. Die willen naast de bekende blauwe bessen, frambozen en bramen wel eens wat anders proberen. En dat worden dan de goji bessen uit Zuid-Amerika. Daar is op zich niet zo veel mis mee. Feit is dat deze bessen, en ook andere “superfoods” veel gezonde ingrediënten bevatten. Ze bestaan ook al veel langer, we hebben ze alleen pas sinds enkele jaren ontdekt.
En als je eens wat anders wilt dan is het een gezond alternatief voor het alledaagse groente en fruit. Maar wanneer je niet staat te springen om deze nieuwe voedingsmiddelen aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen hoef je niet bang te zijn dat het je levensverwachting zal beperken. Want de westerse groenten en fruit zijn nog steeds net zo gezond en goed voor je als voorheen.
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon