Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Voor veel mensen die zich even niet lekker voelen en misselijk zijn is het drinken van thee een goede oplossing. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten, omdat het verkalking van de slagaders tegengaat. Tot slot is thee goed voor het bestrijden van diabetes dankzij antioxidanten die schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding weren. Maar één theesoort in het bijzonder is nog net een stukje gezonder dan de anderen: rozenbottelthee.
Rozenbottels, ook wel roseship genoemd, zijn de vlezige vruchten van een roos. Ze variëren van kleur (rood, oranje, paars of zwart) en vorm (van rond tot flesvormig). Rozenbottels worden al minstens 2000 jaar lang ingezet als medicijn, vanwege het feit dat het als voeding én als geneesmiddel kan dienen. De vruchten en de zaden werden beiden gebruikt als onderdeel van een medicinaal recept. Rozenblaadjes waren dan weer een puur culinaire lekkernij, voornamelijk voor in salades. In de jaren 30’ concludeerden wetenschappers dat rozenbottels inderdaad erg gezond zijn: zij zitten vol met vitamine C.
Naast thee zijn andere mogelijke producten met rozenbottels nog sap, een soort gelei voor op brood, een punch, een likeur, een jam en een siroop. Sommigen van deze producten bevatten echter ook minder gezonde ingrediënten, zoals suikers, waardoor voornamelijk de rozenbottelthee echt optimaal gezond is. Er bestaan ook veel rozenbottel producten voor dieren, zoals voor paarden, konijnen, cavia’s, muizen, chinchilla’s, ratten en hamsters.
Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen: het versterkt je weerstand en geeft je meer energie. In rozenbottels zitten bijna tien keer zo veel vitamines C dan in bijvoorbeeld sinaasappels. Ze worden dan ook niet voor niets als ‘supervrucht’ bestempeld. Maar vitamine C is niet de enige vitamine die in rozenbottels zit. Wetenschappers kwamen er namelijk ook vitamine A (goed voor huid, haar, tandvlees, gezichtsvermogen en groei) én vitamine B (goed voor energie, vermoeidheid, concentratie en geheugen) tegen.
Verder bestaat de vrucht ook uit een grote hoeveelheid gezonde mineralen:
Tot slot bestaan rozenbottels nog uit de vruchtenzuren appelzuur, citroenzuur en malonzuur, en uit flavonoïden zoals rutine, isoquercitrine, catechine en epicatechine.
Vroeger werden rozenbottelvruchten opgegeten, tegenwoordig wordt er voornamelijk thee van gemaakt. Het consumeren van die thee kan helpen bij veel verschillende klachten:
Rozenbottels zijn over de hele wereld te vinden, maar het meest in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. Ze zijn dan ook volop verkrijgbaar bij onder meer kruiden- en theewinkels. Je kan rozenbottels ook zelf plukken, ze vervolgens ongeveer twee weken laten drogen, in een blender of mixer stoppen en ze tot slot in een thee-ei doen.
Laat de thee om en nabij de tien minuten in het hete water trekken voor een optimale smaak. Overigens is het zelfs koud goed te drinken. Zo is rozenbottelthee naast enorm gezond, ook nog eens erg lekker!
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon