Soorten Rozenbottelthee & waarom is het zo gezond?

Soorten Rozenbottelthee

Voor veel mensen die zich even niet lekker voelen en misselijk zijn is het drinken van thee een goede oplossing. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten, omdat het verkalking van de slagaders tegengaat. Tot slot is thee goed voor het bestrijden van diabetes dankzij antioxidanten die schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding weren. Maar één theesoort in het bijzonder is nog net een stukje gezonder dan de anderen: rozenbottelthee.

Al eeuwenlang een medicijn

Rozenbottels, ook wel roseship genoemd, zijn de vlezige vruchten van een roos. Ze variëren van kleur (rood, oranje, paars of zwart) en vorm (van rond tot flesvormig). Rozenbottels worden al minstens 2000 jaar lang ingezet als medicijn, vanwege het feit dat het als voeding én als geneesmiddel kan dienen. De vruchten en de zaden werden beiden gebruikt als onderdeel van een medicinaal recept. Rozenblaadjes waren dan weer een puur culinaire lekkernij, voornamelijk voor in salades. In de jaren 30’ concludeerden wetenschappers dat rozenbottels inderdaad erg gezond zijn: zij zitten vol met vitamine C.

Naast thee zijn andere mogelijke producten met rozenbottels nog sap, een soort gelei voor op brood, een punch, een likeur, een jam en een siroop. Sommigen van deze producten bevatten echter ook minder gezonde ingrediënten, zoals suikers, waardoor voornamelijk de rozenbottelthee echt optimaal gezond is. Er bestaan ook veel rozenbottel producten voor dieren, zoals voor paarden, konijnen, cavia’s, muizen, chinchilla’s, ratten en hamsters.

Waarom is rozenbottelthee zo gezond??

Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen: het versterkt je weerstand en geeft je meer energie. In rozenbottels zitten bijna tien keer zo veel vitamines C dan in bijvoorbeeld sinaasappels. Ze worden dan ook niet voor niets als ‘supervrucht’ bestempeld. Maar vitamine C is niet de enige vitamine die in rozenbottels zit. Wetenschappers kwamen er namelijk ook vitamine A (goed voor huid, haar, tandvlees, gezichtsvermogen en groei) én vitamine B (goed voor energie, vermoeidheid, concentratie en geheugen) tegen.

Waarom is rozenbbottelthee gezond?
Waarom is rozenbbottelthee gezond?

Boordevol mineralen

Verder bestaat de vrucht ook uit een grote hoeveelheid gezonde mineralen:

  • Boron of Borium: belangrijke bouwsteen voor botweefsel
  • Calcium of Kalk: nodig voor opbouw en onderhoud van botten en gebit
  • Chloor: zorgt voor vochtbalans in het lichaam
  • Chroom of Chromium: draagt bij aan een gezond bloedsuikergehalte
  • Fosfor: geeft stevigheid aan het skelet en levert een bijdrage aan de energievoorziening
  • Kalium: heeft een positief effect op de hersenen, zenuwen en spieren
  • Koper: helpt het bindweefsel van de huid soepel te houden en zorgt voor een betere weerstand
  • Magnesium: nodig voor de aanmaak en opbouw van de botten en lichaamseiwit, ook goed voor sterke tanden
  • Silicium: gunstige invloed op huid, haar en nagels
  • IJzer: belangrijk bij de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor zuurstoftransport in het bloed
  • Zink: goed voor de botten, haar, huid en hersenen
  • Zwavel: bevordert de omzetting van enzymen, aminozuren, hormonen en eiwitten

Andere gezonde stoffen in rozenbottels zijn:

  • Looistoffen of Tannine: hebben een ontsmettende en ontstekingsremmende werking
  • Anthocyanen: goed tegen onder andere aderverkalking
  • Koolhydraten: Eén van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam
  • Pectine: Helpt tegen ‘slechte’ cholesterol en bevordert de darmgezondheid
  • Bètacaroteen: Gunstige invloed op het gezichtsvermogen, de huid, de weerstand, de slijmvliezen en het bloed
  • Lycopeen: Werkt preventief tegen hart- en vaatziekten en kanker
  • Zeaxanthine: Vertraagt veroudering van het netvlies en vermindert dus gezichtsvermogen

Tot slot bestaan rozenbottels nog uit de vruchtenzuren appelzuur, citroenzuur en malonzuur, en uit flavonoïden zoals rutine, isoquercitrine, catechine en epicatechine.

De kracht van rozenbottels

Vroeger werden rozenbottelvruchten opgegeten, tegenwoordig wordt er voornamelijk thee van gemaakt. Het consumeren van die thee kan helpen bij veel verschillende klachten:

  • Een lage weerstand (en dus verkoudheid, griep of een luchtwegenaandoening)
  • Vermoeidheid
  • Vitaminetekort
  • Infectieziekten met koorts
  • Bloedarmoede of problemen met de bloeddruk (hoog/laag)
  • Herstellen na een medische ingreep of zware ziekte
  • Artrose (een aandoening aan het kraakbeen)
  • Artritis (een ontsteking van de gewrichten)
  • Preventie van scheurbuik
  • Tandvleesontsteking, bloedend tandvlees en spruw (witte plekjes in de mond)
  • Voorkomen van ouderdomsverschijnselen, onder meer in het gezichtsvermogen
  • Ontstekingen
  • Problemen met de spijsvertering

Hoe maak je rozenbottelthee?

Rozenbottels zijn over de hele wereld te vinden, maar het meest in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. Ze zijn dan ook volop verkrijgbaar bij onder meer kruiden- en theewinkels. Je kan rozenbottels ook zelf plukken, ze vervolgens ongeveer twee weken laten drogen, in een blender of mixer stoppen en ze tot slot in een thee-ei doen.

Laat de thee om en nabij de tien minuten in het hete water trekken voor een optimale smaak. Overigens is het zelfs koud goed te drinken. Zo is rozenbottelthee naast enorm gezond, ook nog eens erg lekker!