Het coronavirus heeft de volgende maanden nog wat verrassingen voor ons in petto
Het afgelopen jaar heeft één veronderstelling bijna al ons denken over de pandemie gedomineerd: op een gegeven moment zal het voorbij zijn. We rekenen...
Inhoud
Als je een relatie hebt, slaap je vaak of altijd samen met je partner in een bed. In het verleden is er al meerdere malen onderzoek naar gedaan of dit nu goed of slecht voor je relatie is, maar de meningen verschillen. Wij hebben in ieder geval de voor- en nadelen van het samenslapen voor jullie op een rijtje gezet!
Ben je bang in het donker, of heb je vaak nachtmerries? Uit de onderzoeken bleek dat je lichaam het liefdeshormoon oxytocine aanmaakt als je samen slaapt. Dit vermindert angstige gevoelens.
Naast het verlagen van angstige gevoelens, verlaagt samen slapen ook het stresshormoon. En zeg nu eerlijk: we kunnen allemaal wel wat minder stress gebruiken in het dagelijks leven.
Samen slapen is beter voor je algehele gemoedstoestand dan alleen slapen. Het geeft je een veilig gevoel omdat je niet alleen bent. Met zijn tweeën sta je sterker dan alleen, toch?
Snurkt je partner? Dan werkt het samen slapen een stuk minder ontspannend. Uit recente studies blijkt zelfs dat mensen gemiddeld 2 uur van hun nachtrust kwijt zijn omdat hun partner snurkt. Geloof het of niet, maar snurken kan tot hevige frustraties leiden en zelfs relaties kapot maken.
Ben jij een ochtendmens en je lief is een avondmens? Dan kan dit nog wel eens botsen. Zij komt ’s avonds niet in slaap en draait eindeloos heen en weer in bed. Jij daarentegen bent ’s ochtends vroeg klaarwakker en maakt je partner weer wakker. Dit gaat ten koste van jullie nachtrust.
Sommige mensen hebben behoefte aan ruimte voor zichzelf. Als je samen in een bed slaapt gaat dit lastig. Wil de één knuffelen maar heeft de ander daar stiekem geen behoefte aan? Dan kan dit leiden tot een slechte nachtrust.
Lees ook:
Het afgelopen jaar heeft één veronderstelling bijna al ons denken over de pandemie gedomineerd: op een gegeven moment zal het voorbij zijn. We rekenen...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon