Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is samen slapen goed of slecht voor je relatie?

Anja
3 min read

Als je een relatie hebt, slaap je vaak of altijd samen met je partner in een bed. In het verleden is er al meerdere malen onderzoek naar gedaan of dit nu goed of slecht voor je relatie is, maar de meningen verschillen. Wij hebben in ieder geval de voor- en nadelen van het samenslapen voor jullie op een rijtje gezet!

Voordelen

Minder angst

Ben je bang in het donker, of heb je vaak nachtmerries? Uit de onderzoeken bleek dat  je lichaam het liefdeshormoon oxytocine aanmaakt als je samen slaapt. Dit vermindert angstige gevoelens.

Minder stress

Naast het verlagen van angstige gevoelens, verlaagt samen slapen ook het stresshormoon. En zeg nu eerlijk: we kunnen allemaal wel wat minder stress gebruiken in het dagelijks leven.

Goed voor het zelfvertrouwen

Samen slapen is beter voor je algehele gemoedstoestand dan alleen slapen. Het geeft je een veilig gevoel omdat je niet alleen bent. Met zijn tweeën sta je sterker dan alleen, toch?

Nadelen

Snurken

Snurkt je partner? Dan werkt het samen slapen een stuk minder ontspannend. Uit recente studies blijkt zelfs dat mensen gemiddeld 2 uur van hun nachtrust kwijt zijn omdat hun partner snurkt. Geloof het of niet, maar snurken kan tot hevige frustraties leiden en zelfs relaties kapot maken.

Verschillende ritmes

Ben jij een ochtendmens en je lief is een avondmens? Dan kan dit nog wel eens botsen. Zij komt ’s avonds niet in slaap en draait eindeloos heen en weer in bed. Jij daarentegen bent ’s ochtends vroeg klaarwakker en maakt je partner weer wakker. Dit gaat ten koste van jullie nachtrust.

Weinig ruimte

Sommige mensen hebben behoefte aan ruimte voor zichzelf. Als je samen in een bed slaapt gaat dit lastig. Wil de één knuffelen maar heeft de ander daar stiekem geen behoefte aan? Dan kan dit leiden tot een slechte nachtrust.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…