Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Urineverlies bij mannen: de mogelijke oorzaken op een rijtje

Lore
4 min read

Volgens een onderzoek uitgevoerd door SCA in 2012 krijgen 1 op de 4 mannen boven de 40 te maken met  urineverlies*. Het urineverlies varieert van hier en daar wat druppeltjes tot grotere hoeveelheden. Toch lijkt urineverlies minder vaak voor te komen, omdat men er niet graag over praat. Urineverlies is echter niks om je over te schamen: er zijn veel verschillende oorzaken, waar je veelal weinig aan kan doen.

In dit artikel zetten we de belangrijkste oorzaken van urineverlies eventjes voor je op een rijtje.

Prostaat operatie of vergrote prostaat

Een vergroting van de prostaat is niet altijd kwaadaardig, maar kan wel voor ongewenst urineverlies zorgen. We spreken in dat geval van stress- of inspanningsincontinentie. Hierbij verliest men urine wanneer men lacht, sport, zware objecten tilt of hoest bijvoorbeeld. Dit type urineverlies kan ook worden veroorzaakt door prostaatkanker en de behandeling daarvan. Een operatie kan namelijk zorgen voor (tijdelijk) verzwakte spieren, waardoor het moeilijker is de urine tegen te houden.

Urineweginfecties

Een urineweginfectie kan lijden tot aandrangincontinentie, waarbij je plotseling nodig naar het toilet moet en urine verliest als je niet snel genoeg bent. Infecties en problemen met de blaas kunnen zorgen voor tijdelijke incontinentie.

Overgewicht

Overgewicht zorgt op zich niet voor urineverlies, maar kan het wel verergeren. Het is moeilijker om urineverlies tegen te houden wanneer er druk uit wordt geoefend op je buik- en bekkenspieren door buikvet.

Medicatie en ziektes

Verschillende types medicatie kunnen ervoor zorgen dat men (tijdelijk) incontinent wordt. Denk hierbij aan vochtafdrijvers bijvoorbeeld. Ook een aantal ziektes als diabetes, alzheimer, parkinson en multiple sclerose kunnen aandrangincontinentie of overloopincontinentie als gevolg hebben.

Aangezien deze oorzaken moeilijk of zelfs helemaal niet te behandelen zijn, moet je in het geval van ongewenst urineverlies dagelijks producten gebruiken zoals incontinentieverband. Gelukkig heeft bijvoorbeeld TENA Men een groot gamma, waardoor er altijd iets bij jouw specifieke situatie past. Wist je dat trouwens dat je nu tijdelijk een gratis TENA Men testpakket kan aanvragen? Ontdek hier hoe!

Hersenaandoening of ruggenmergaandoening

Een hersenaandoening heeft veel consequenties voor het lichaam, waaronder mogelijk urineverlies. Het kan namelijk zo zijn dat de patiënt weinig of geen controle heeft over de blaas en hierdoor ongewenst urine verliest.

Ook een ruggenmergaandoening kan dezelfde consequenties als gevolg hebben.

Overmatig alcoholgebruik

Vergiftiging door alcohol kan ongewild urineverlies als gevolg hebben. Bepaalde insectenbeten kunnen ook voor vergiftiging zorgen, met incontinentie als gevolg.

Voor alles een oplossing

Wat de oorzaak ook is, er zijn diverse producten op de markt die je kunnen helpen om je beter te voelen en geen ‘ongelukjes’ te hebben. Aarzel ook niet om een arts te raadplegen zodra je klachten krijgt, zo kunnen jullie samen op zoek gaan naar de beste manier om je te helpen. 

Vraag ook je gratis proefpakket aan!

*Het onderzoek werd gehouden onder mannen in Amerika, Duitsland, Rusland, Mexico, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…