Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De verschillende vormen van urineverlies bij mannen

Lore
4 min read

Urineverlies bij mannen komt vaker voor dan men denkt.  Een op de vier mannen boven de 40 jaar krijgt te maken met urineverlies. Net daarom is het iets waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen, het kan immers iedereen overkomen.

Maar wat voor soorten urineverlies bij mannen bestaan er eigenlijk? In dit artikel kan je er alles over lezen.

Aandrangincontinentie

Wanneer je opeens erg nodig naar het toilet moet en hierna urine verliest zonder dit tegen te kunnen houden, spreken we van aandrangincontinentie. Zodra je de drang voelt om naar de wc te gaan, moet je dus meteen gaan. Lukt dat niet, kun je wat urine verliezen.

Vaak naar het toilet moeten om de blaas te legen, zowel overdag als ‘s nachts, kan erop wijzen dat je incontinent begint te raken. In dat geval is het dus aangeraden om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de dokter om naar een oorzaak en oplossing te zoeken.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van aandrangincontinentie, waaronder irritatie van de blaas na een blaasontsteking, maar ook een vergrote prostaat of een operatie aan de prostaat.

Stress- of inspanningsincontinentie

Deze vorm van incontinentie komt vooral voor bij mannen die een operatie aan de prostaat ondergingen of behandeld werden voor prostaatkanker.

Je verliest hierbij urine wanneer je je inspant. Denk aan zware objecten tillen en sporten, maar ook lachen en hoesten.

Het is ook mogelijk gecombineerde incontinentie te hebben. Dit is een combinatie van de twee hierboven vermelde vormen.

Overloopincontinentie

Hierbij druppelt er constant, of in ieder geval zeer regelmatig, urine. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts gebeuren. De patiënt kan het gevoel hebben dat de blaas nooit helemaal leeg is of dat er bij het naar het toilet gaan een zwakkere straal is dan normaal.

Overloopincontinentie is meestal een gevolg van een obstakel of vernauwing die de afvoer van de urine uit de blaas verhindert.

Nadruppelen

Wanneer er, zelfs nadat je goed geschud en even gewacht hebt, een paar druppels urine lekken nadat u naar het toilet bent geweest, spreken we van nadruppelen. De blaas raakt in dat geval niet leeg tijdens het plassen, waardoor er urine achterblijft in de urinebuis.

Vergrote prostaat en verzwakte bekkenbodemspieren zijn vaak voorkomende oorzaken van nadruppelen.

Schaam je niet voor urineverlies

Denk je zelf te maken te hebben met incontinentie? Schaam je niet en spreek er je arts over aan. Er zijn ondertussen tal van producten, zoals die van TENA Men, die je helpen om oncomfortabele situaties te voorkomen. Ook je huisarts zal je ongetwijfeld middelen aanraden waardoor je snel verder kunt met je dagelijkse leven. Doorbreek ook het taboe: net doordat er weinig over incontinentie gepraat wordt, lijkt het minder vaak voor te komen dan in werkelijkheid het geval is.  

Vraag je gratis proefpakket aan

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…