Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn de nutritionele voordelen van melkproducten en yoghurt?

@nick
5 min read

Gezond leven begint voor een belangrijk deel bij een evenwichtig eetpatroon (in combinatie met beweging), want zo krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen. Melkproducten nemen niet voor niets een mooie plaats in in de Belgische voedingsaanbevelingen. Ze zijn namelijk een bron van calcium, en bevatten bepaalde mineralen en vitamines. Yoghurt als melkproduct kent een specifiek gezondheidsvoordeel, dankzij de levende yoghurtfermenten die worden toegevoegd aan melk om yoghurt te maken. Wij leggen je uit welke voedingsstoffen enerzijds melkproducten en anderzijds yoghurt gezond maken.

Voordelen van vitamines en mineralen in melkproducten

Melkproducten bevatten vitamines en mineralen die nuttig zijn voor het lichaam. Omdat het lichaam zelf geen vitamines kan aanmaken (behalve vitamine K en D), is het belangrijk dat je ze in de eerste plaats opneemt door middel van een voedzaam eetpatroon. Je lichaam kan niettemin wel vitamine D aanmaken door middel van zonlicht dat binnendringt in de huid, maar het grootste aandeel van je vitamines moet je toch uit je voeding halen.

Denk bijvoorbeeld aan de vitamines B2 en B12 die je in melkproducten kan vinden. Deze stoffen dragen onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Ook vitamine A (onder andere goed voor het behoud van een goed zicht) en vitamine D (onder andere goed voor het behoud van een goed beendergestel) zijn aanwezig in melkproducten.

Mineralen kan je ook vinden in melkproducten. Zo bevat melk calcium, een stof die net als vitamine D goed is voor het behoud van een goed beendergestel. Ook fosfor draagt daar tot bij, net als aan het behoud van goede tanden. Kalium draagt dan weer bij aan, onder andere, de instandhouding van een normale bloeddruk.

Magere of volle melkproducten?

Vetten zijn een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon. Wel moeten we, volgens de voedingsaanbevelingen, uitkijken om niet te veel verzadigde vetten binnen te krijgen, maar vooral te kiezen voor de onverzadigde vetten.

Melkvet bevat echter belangrijke vetoplosbare voedingsstoffen (zoals vitamine A en D). Die zijn in magere of halfvolle varianten in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn dan in de volle tegenhangers. Om een melkproduct met een lager vetgehalte te bekomen, wordt namelijk een deel van het melkvet verwijderd. Het verschil tussen volle en halfvolle melk is echter te verwaarlozen omdat het gaat om een relatief klein verschil in vetgehalte.

Beide varianten bevatten wel ongeveer gelijke hoeveelheden eiwitten en koolhydraten (onder de vorm van melksuiker of lactose). Sommige producten worden verrijkt met vitamines, zoals steeds vermeld op het etiket.

Mineralen, vitamines en eiwitten in yoghurt

 Yoghurt is doorgaans gekend als een bron van calcium, dat onder andere bijdraagt tot het behoud van een gezond beendergestel.

Bovendien is yoghurt ook een bron van proteïnen (of eiwitten). Proteïnen kunnen we zien als ‘bouwstoffen’ voor ons lichaam. Ze dragen bij tot de groei en de instandhouding van de spiermassa, alsook de instandhouding van een normaal beendergestel.

In tegenstelling tot suikers en vetten, worden proteïnen minder snel omgezet in lichaamsvet. Ons lichaam geeft de voorkeur aan de verbranding van suikers (en in de tweede plaats vetten) om zich van energie te voorzien.

Na een krachttraining wordt vaak aangeraden om eiwitrijk voedsel te eten om de effecten van de training optimaal te kunnen benutten en spierweefsel te helpen aanmaken. Proteïnen uit melkproducten bevatten alle zogenaamde ‘essentiële’ aminozuren. Ze worden zo genoemd omdat we deze aminozuren enkel uit onze voeding kunnen halen.  Een glaasje melk of een potje yoghurt na de (kracht)training is dus zeker een goede gewoonte.

Yoghurt is tenslotte ook een bron van vitamine B2,  dat onder andere helpt een gezonde huid in stand te houden.

De yoghurtfermenten verbeteren de vertering van de lactose in het product

Daarnaast is yoghurt een gefermenteerd product. Specifieke levende yoghurtfermenten werden toegevoegd aan de melk, om zo de stevige structuur te krijgen. Deze bacteriën zetten een deel van de lactose (ook wel melksuiker genoemd) in de melk om in melkzuur. Bovendien verbeteren deze fermenten ook na de consumptie de vertering van de overbleven lactose bij mensen die lactose moeilijk verteren, door die te helpen afbreken in de darmen. In het algemeen wordt yoghurt hierdoor beter verdragen dan sommige andere melkproducten door mensen met een lactose-intolerantie. Let wel: lactose-intolerantie mag niet verward worden met allergie voor koemelk-eiwitten, in welk geval geen melkproducten mogen geconsumeerd worden. Het is belangrijk om lactose-intolerantie altijd te bevestigen via een medisch onderzoek.

Kortom, voor wie naar een gezonde eetpatroon streeft, is yoghurt, in het bijzonder natuuryoghurt, een goede keuze.

 

Dit artikel is gedeeltelijk geschreven in samenwerking met Danone.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…