Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn onze dagelijkse cosmeticaproducten veilig?

5 min read

Aluminiumzouten, parabenen, SLS, uv-filters en wat allemaal nog niet meer! Wie kan er wijs uit de ingrediëntenlijst op cosmeticaproducten? Het zijn vaak moeilijke namen die lastig uit te spreken zijn, laat staan om te begrijpen wat ze precies inhouden. Ze klinken soms zelf een beetje gevaarlijk. Regelmatig gaan er verhalen dat bepaalde hulpstoffen in cosmetica kankerverwekkend zijn of op een andere manier de gezondheid aantasten. Maar hoe zit het nu echt met de veiligheid van onze dagelijkse cosmeticaproducten?

Schadelijke olieresten in lippenbalsem?

Onlangs kwam lippenbalsem negatief in het nieuws. Onderzoek van de Belgische consumentenbond wees uit dat veel bekende merken lippenbalsem MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) bevatten. Dat zijn minerale olieresten, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Via lippenbalsems met minerale olie kun je deze stoffen binnenkrijgen. Af en toe lippenbalsem gebruiken bij droge lippen, kan geen kwaad. Dagelijks meerdere keren deze lippenbalsem gebruiken is niet aan te raden. Alternatieven zijn lippenbalsem op basis van plantaardige oliën met ingrediënten als shea butter, cacaoboter, avocadoboter, jojoba-olie, bijenwijs.

Hoe slecht is SLS in shampoo?

In de meeste shampoos zit natriumlaurylsulfaat (sodium lauryl sulphate of SLS). Neem maar eens een willekeurige shampoo uit het schap; grote kans dat dit ingrediënt erin zit. Het zorgt ervoor dat je haar goed schoon wordt; het verwijdert vuil, talg, zweet en dode huidcellen uit je haar en van je hoofdhuid. Er wordt weleens beweerd dat het kankerverwekkend is, maar dat is nooit bewezen. Heb je vet haar? Dan is het juist een aanrader om shampoo met SLS te gebruiken. Heb je last van droog haar en een gevoelige en droge huid, kies dan liever een minder agressieve shampoo met cocamidopropylbetaïne of sodiumlaurethsulfaat (SLES).

Zijn parabenen gevaarlijk?

Er worden vaak vraagtekens gezet bij parabenen in cosmetica. Parabenen hebben een oestrogene werking en zouden daardoor vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ook zouden ze vroeggeboortes in de hand werken en tot borstkanker kunnen leiden. Er is onderzoek naar gedaan, maar er is nooit bewijs gevonden dat deze gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door parabenen. Het gehalte aan parabenen in cosmetica is zo klein dat het geen invloed op de gezondheid heeft. De Europese Commissie heeft vastgelegd dat er een gehalte van maximaal 0,8% parabenen in een cosmeticaproduct mag zitten. Parabenen in cosmetica dienen als conserveringsmiddel; ze remmen de groei van schimmels en bacteriën af.

Kunnen uv-filters kwaad?

Niet alleen in zonnebrandcrèmes zitten uv-filters, we komen ze ook steeds vaker tegen in dagcrèmes en foundations. Ze beschermen je huid tegen de schadelijke straling van de zon. We kunnen minerale en chemische uv-filters onderscheiden. De minerale variant bevat vaak ingrediënten als zinkoxide en titaniumdioxide. Ze leggen een filmpje op de huid dat straling terugkaatst. Minerale uv-filters mogen alleen in crème en niet in spray gebruikt worden, omdat ze in sprayvorm in de longen terecht kunnen komen. Chemische uv-filters absorberen uv-straling. Voorbeelden van deze filters zijn: oxybenzon, octocryleen en MBBT.

Chemische filters kunnen sneller huidirritaties veroorzaken, vooral octocryleen staat hierom bekend. Het toegestane gehalte in zonnebrandcrème is daarom gereduceerd. Ook gaan er verhalen over dat chemische uv-filters kankerverwekkend zijn en de hormoonhuishouding verstoren. Hier zijn geen bewijzen voor. Al is het wel duidelijk dat verbranding door de zon gevaarlijker is voor je gezondheid dan het gebruik van zonnebrandcrèmes met uv-filters!

Regels, controles en normaal gebruik!

Alle producten op de Europese markt moeten aan de strenge regels van de Europese Cosmeticaverordening voldoen. De belangrijkste eis is: ‘Cosmetica mogen de gezondheid van de mens niet schaden wanneer zij onder normale of redelijkerwijze te voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend.’

Elk nieuw cosmeticaproduct wordt uitgebreid gecontroleerd op veiligheid voordat het op de Europese markt komt. Bij normaal gebruik is er dus niets te vrezen. Daarnaast is het natuurlijk wel altijd goed om alert te blijven, de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen te volgen en kennis te hebben van ingrediënten en hun werking. Wil je meer weten over veilige cosmetica en verantwoorde beauty behandelingen, dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor erkende vakopleidingen in de beauty en wellness branche!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…