Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe bescherm ik mezelf tegen de zon?

shana
4 min read

Zonlicht geeft ons vitamine D, we worden er vrolijker van en je wordt er prachtig bruin van. Helaas hebben deze zonnestralen ook een keerzijde. Wanneer de UV intensiteit zeer hoog is, is het aangeraden om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Uv-stralen kunnen een negatieve invloed hebben op je huid. Een te lange en onbeschermde blootstelling aan zonlicht is zeer schadelijk voor je huid. Gelukkig kan je zelf veel doen om je huid te beschermen tegen de zon. 

Je huid voorbereiden

Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. De eerste dag kan je bijvoorbeeld 10 minuten in de zon liggen. Ga dus niet  te lang in de zon liggen en gebruik zeker voldoende zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Wie  op een zomerse dag meteen uren in de zon gaat bakken, geeft de huid  geen tijd om te wennen. Gun je huid ook een dagje rust.

Een andere manier om je huid voor te bereiden kan met de Tan Preparer van Lancaster. Met deze voorbereiding bescherm je je huid aan de blootstelling met de zon en het stimuleert ook een snellere, egalere bruine teint. Dit product gebruik je voor een bepaalde periode, ongeveer 14 dagen vooraleer je op vakantie vertrekt.

Draag een zonnebril

Bescherm niet alleen je huid, ook andere lichaamsdelen worden blootgesteld aan de zon, denk maar aan je ogen. Door een aangepaste zonnebril te kopen kan jij je ogen beschermen. Let hierbij wel op de CE-markering. Wanneer je vaak naar het strand gaat is het aangeraden om een zonnebril te kopen met CE-markering categorie 3.

Blijf in de schaduw

Tussen 12u00 en 15u00, blijf je het best in de schaduw liggen. In de schaduw zal je evengoed bruin worden, wel een stuk langzamer maar je beschermt hierbij wel je huid. Je huid niet te veel blootstellen aan het zonlicht, is nog altijd de beste manier om jezelf te beschermen.

Drink voldoende water

Om je huid goed te hydrateren is het belangrijk veel water te drinken. Je huid heeft altijd water nodig, maar op warme zomerdagen heeft je huid het net iets meer nodig. Wanneer je zweet, verlies je veel vocht daarom is het dus belangrijk om tijdens warmere dagen veel water te drinken.

Zonnecrème

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je goed moet insmeren vooraleer je in de zon gaat liggen. Koop hiervoor een goede zonnecrème die het best bij jouw huidtype past met voldoende beschermingsfactor. Smeer je huid regelmatig opnieuw in, minstens één keer in twee uur. Wees niet te zuinig met je zonnecrème.

After sun

Na het zonnebaden is het herstellen van je huid belangrijk. Daarom smeer je je huid ’s avonds best in met After sun. Het hydrateert de huid, zorgt voor verkoeling en zorgt voor een goede voorbereiding op de volgende dosis zonlicht.

Bescherming van je haar

Net zoals je huid, heeft ook je haar voldoende bescherming nodig tegen zonnestralen. Draag daarom een hoofddeksel (zoals een leuke hoed of pet) wanneer je in de zon gaat liggen. Het beschermt een deel van je mooie lokken. Wie geen fan is van het dragen van een hoofddeksel, kan altijd verzorgingsproducten gebruiken op basis van essentiële oliën. Ook bestaan er shampoos die UV filters bevatten. Zo bestaan er dus producten die specifiek bedoeld zijn om je haar te beschermen tegen de zon.

Geniet dus zeker van de zon, maar met mate! 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…