Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een goede zonnebril herken je door deze tips

shana
4 min read

We hechten best veel aandacht aan onze huid als we in de zon liggen, maar doen we dat voor onze ogen ook? Je ogen zijn zeer gevoelig voor zonlicht en daarom is een goede zonnebril van uiterst belang. Een goede zonnebril moet zo veel mogelijk UV-stralen filteren en moet je ook bescherming geven tegen verblinding. Het is dus meer dan alleen het kiezen van een leuke montuur, je mag het niet alleen bekijken als een mode-accessoire. Om te voldoen aan een goede zonnebril hebben wij alvast 5 voorwaarden opgesomd waar je zeker rekening moet mee houden!

5 voorwaarden bij het kiezen van een goede zonnebril

1. Het kleur van de glazen

  • Grijze brilglazen: grijze tinten kunnen de felheid verminderen en geven bovendien de kleuren rondom de omgeving perfect weer.
  • Bruine brilglazen: bruine glazen vervormen de kleuren en zorgen voor een wazig beeld. Het zorgt er wel voor dat de felheid van het licht verminderd wordt.
  • Gele brilglazen: ze zorgen voor een scherper licht, maar vervormen wel sterk de kleuren.
  • Roze brilglazen: roze glazen zijn ideaal als je veel aan watersport doet, ze bieden namelijk een goed contrast voor objecten met een blauwe of groene achtergrond.
  • Groene brilglazen: ze filteren een deel van het zonlicht en geven je een duidelijk contrast.

2. Kwaliteit van de glazen

Een goede kwaliteit van brilglazen is belangrijk. Ze zorgen voor een beter zicht en zijn kras-, breuk en vuurweerstandig.

3. De grootte van de glazen

Kies je montuur zeker niet te klein. De glazen moeten groot genoeg zijn om je ogen te bedekken en te beschermen tegen licht dat van boven, onder of langs de zijkanten invalt.

4. Let op de CE-markering

Europa heeft normen opgelegd over de veiligheid en gezondheid van het op de markt brengen van verschillende producten. Ook de zonnebril heeft verschillende CE-markeringen, deze vertellen je iets meer over de kwaliteit van de glazen van de zonnebril. Een zonnebril wordt in vijf CE-categorieën ingedeeld, met nummers van 0 tot 4 die elk een specifieke betekenis hebben.

  • 0: te gebruiken bij bewolkt weer in de stad of binnen, deze geeft geen bescherming
  • 1: te gebruiken bij een gesluierde hemel zonder zon
  • 2: te gebruiken bij mooi weer
  • 3: te gebruiken bij stralend weer met veel licht, op zee of in de bergen
  • 4: te gebruiken in het hooggebergte bij extreem hevig licht

In België is het aan te raden een zonnebril te kopen vanaf categorie 2. Wanneer je naar het strand gaat gebruik je best een zonnebril met categorie 3, bij het skiën of snowboarden kies je best voor optie 4.

5. Koop geen goedkope zonnebril

Goedkope zonnebrillen hebben tegenwoordig ook wel een CE-certificering en voldoende UV-bescherming, maar toch kunnen deze glazen je geen goed zicht geven. Een goedkope zonnebril kan ervoor zorgen dat je ogen vermoeien. Ze zijn ook moeilijk af te stellen en kunnen een afdruk op de huid achterlaten. Een goede zonnebril moet beschermen tegen de felle UV-straling!

Zonnebrillen in het verkeer

Als autobestuurder kies je het best voor een zonnebril met categorie 1 tot 3. Categorie 4 is te donker en zeker niet geschikt in het verkeer. Het ideale glas voor automobilisten is max bruin. Het zorgt voor een helder en contrastrijk zicht.

Zonnebrillen voor kinderen

Kinderoogjes verdienen zeker extra bescherming en ook hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

1. Een goede pasvorm

De zonnebril moet een goede pasvorm aannemen, de vorm moet het gelaat van het kind volgen. Vooral bij baby’s is het belangrijk dat er geen licht langs de zijkant of de bovenkant kan binnendringen. Daarom zijn zonnebrillen met velcro achteraan of elastieke band ideaal voor kinderen.

2. Bescherming

De vorm moet niet alleen goed zijn, de zonnebril moet natuurlijk ook beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Vooraleer je een zonnebril koopt, kijk je best naar de certificering.

Voor een goede zonnebril ga je best langs de opticien, ze geven je raad over elke zonnebril met de beste UV-bescherming.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…