Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 voordelen van zonlicht

shana
4 min read

De lente staat weer voor de deur, dé ideale gelegenheid om eens lekker te genieten van het zonnetje op een terras. De zon heeft vele positieve effecten op je gezondheid. Het geeft ons warmte, een goed gevoel en veel energie. Onder invloed van de zon maken we vitamine D aan, die tal van voordelen met zich meebrengt.

Voordelen van zonlicht

1. Vitamine D

Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en de opbouw van botweefsel. Vitamine D is belangrijk voor de versteviging van de beenderen, de celgroei, het afweersysteem, de hormonen en het zenuwstelsel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine D tekort wordt geassocieerd met vaatziekten, botontkalking, diabetes, hoge bloeddruk, lage weerstand en kanker. Vitamine D is dus een belangrijke vitamine voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.

2. Positief effect op hoge bloeddruk

Zonlicht kan een positief effect hebben om een te hoge bloeddruk te verlagen. Daarmee wordt ook het risico op een hartaanval en beroerte verkleind. Met mate genieten van de zon kan dus degelijk een positief effect hebben op je gezondheid.

3. Je bent opgewekter

Wie voelt zich nu niet beter wanneer de zon schijnt? De zon maakt ons blijer, vrijer, optimistischer en gelukkiger. Het hormoon endorfine (dat wordt aangemaakt onder invloed van de zon) heeft een positieve werking, het geeft een gevoel van geluk en geeft je meer energie. Wanneer de zon schijnt, ben je automatisch goed gehumeurd en ben je doorgaans goedgezinder. De zon zorgt bovendien ook voor minder stress.

4. Sterkere spieren

Wie een vitamine D-tekort heeft, heeft vaak last van spierzwakte en spierkrampen. Zonlicht is dus noodzakelijk voor de optimale werking van je spieren.

5. Minder eetlust

Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer je maag vol zit. Bij veel zon zal er meer leptine aangemaakt worden, waardoor je sneller zal vol zitten en zo je eetlust afneemt. Zonlicht heeft dus een positief effect voor de dames die willen afslanken.

6. Goed voor je hersenen

Een vitamine D-tekort kan zorgen voor depressie, daarom is vitamine D van cruciaal belang voor je denkvermogen. Je hersenen gaan namelijk beter functioneren en je zal je beter kunnen focussen.

7. Een mooie bruine teint

Wanneer je in de zon wilt bruinen, moet je beschermt worden tegen UV-stralen. Dat kan je met zonnecrème doen, maar dit gebeurt ook door melanocyten in je huid. Zij maken bruine pigmentkorrels aan die deze UV-stralen tegenhouden. Hierdoor krijg je die mooie bruine teint. Natuurlijk blijft het wel belangrijk je huid een handje te helpen met een goede zonnecrème.

Geen zonlicht is ongezond

Over het algemeen wordt zonlicht gezien als ongezond, met een verhoogde kans op huidkanker. Daarom is het ook noodzakelijk om te zonnen met mate. Het is trouwens nog veel slechter wanneer je uit te zon blijft. Hierdoor mis je de gezondheidsvoordelen op je huid en dat weegt veel zwaarder dan de nadelen van het zonlicht. Dus schijnt de zon momenteel buiten? Maak dan een aangename wandeling buiten, of zet je rustig op je terras met een lekker drankje in de hand.

Zonnestralen kunnen ook schadelijke effecten met zich meebrengen, zon dus met mate en kies voor een goede bescherming!

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…