Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo gezond zijn zongedroogde tomaten

Camille
4 min read

Zongedroogde tomaten zijn heerlijk om te verwerken door salades en warme gerechten. Ook als snack zijn ze erg smaakvol. Maar wist je dat deze tomaatjes ook erg gezond zijn? Je lees er alles over in deze blog.

Bron van vitamines

Vrije radicalen in je lichaam kunnen je cellen beschadigen en ziektes veroorzaken. Antioxidanten, waaronder vitamine C, bestrijden deze vrije radicalen. 100 gram zongedroogde tomaatjes bevat 65% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Naast het bestrijden van vrije radicalen, zorgt vitamine C ook voor een sterk immuunsysteem.

In deze tomaatjes is ook flink wat vitamine A te vinden: 100 gram is al goed voor 17% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook deze vitamine draagt bij aan ons immuunsysteem. Daarnaast is vitamine A ook belangrijk voor ons gezichtsvermogen en het vermindert de kans op netvliesveroudering.

Verder bevatten zongedroogde tomaten per 100 gram ook nog:

 • 53% van de ADH* vitamine K
 • 35% van de ADH vitamine B2
 • 30%% van de ADH vitamine B2
 • 44% van de ADH vitamine B3
 • 17% van de ADH vitamine B6
 • 17% van de ADH foliumzuur                                                                                                                                                                          

* aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Vol met mineralen

Op zoek naar een goede bron van ijzer? 100 gram zongedroogde tomaten bevat maar liefst 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal. Ook bevatten ze een goede dosis kalium, mangaan, koper, fosfor, magnesium en calcium.

De gezondheidsvoordelen van zongedroogde tomaten

Dankzij al deze vitamines en mineralen hebben zongedroogde tomaten ons vele gezondheidsvoordelen te bieden. Wij hebben drie belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Lagere bloeddruk

Doordat zongedroogde tomaten zoveel kalium bevatten, hebben ze een bloeddrukverlagende werking. Kalium neutraliseert namelijk het bloeddrukverhogende effect van natrium. Daarnaast helpt de kalium ook bij het voorkomen van nierstenen en draagt het bij aan sterke spieren.

2. Minder kans op hartziektes

Zongedroogde tomaten zijn ook rijk aan vezels. 100 gram bevat al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hierdoor helpen ze bij het verlagen van je LDL cholesterol en verkleinen ze de kans op een hartziekte.

3. Sterkere botten

Zoals bekend is calcium goed voor onze botten, maar wist je dat magnesium en fosfor ook een belangrijke rol spelen? Deze drie mineralen zijn allen in zongedroogde tomaatjes te vinden. Samen zijn ze de perfecte mix voor sterke botten.

Zongedroogde tomaten eten

Ook overtuigd van de gezondheidsvoordelen van zongedroogde tomaten? Neem ze dan op in je voedingspatroon. Door hun uitgesproken smaak zijn ze de perfecte smaakmakers voor tal van gerechten. Je kan zongedroogde tomaten bijvoorbeeld gebruiken:

 • Als snack tussendoor
 • Als borrelhapje
 • In pastagerechten
 • In salades
 • Door zelfgebakken brood
 • Om tapenade te maken
 • Als topping op je pizza
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…