Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 redenen waarom je er niet in slaagt om af te vallen

shana
4 min read

De zomer is in zicht en daarmee het ideale moment om die laatste kilootjes kwijt te raken. Je hebt je voorgenomen om meer te sporten en gezonder te eten. Enthousiast start je een dieet, maar na een tijdje merk je dat je plots blijft hangen op één en hetzelfde gewicht. Ondanks alle dieetinspanningen denk je bij jezelf: ben ik nu wééral niet vermagerd? In het onderstaande artikel ontdek je waarom het afvallen maar niet wil lukken.

1. Te veel stress

Veel mensen hebben last van stress en gaan vaak tijdens deze periode op zoek naar (ongezond) eten om hun terug beter te voelen. Daarnaast zorgt stress ook voor stresshormonen, deze hormonen maken je zwaarder en het doet je spieren zwakker worden.

2. Te hoge verwachtingen

Je stelt voor jezelf te hoge doelen op. Je wilt in een week tijd 10 kilo verliezen en na een week hard afzien, gezond eten en sporten ben je ontgoocheld omdat je maar 2 kilo bent kwijtgespeeld. Te hoge verwachtingen stellen voor jezelf is dus zeker niet gezond. Je kan dit niet volhouden en te vlug vermageren is bovendien heel ongezond. Voor je goed en wel bent gestart met het diëten, geef je al weer op.

3. Niet ontbijten

Ondertussen weten we nu al dat ontbijten belangrijk is voor een gezonde levensstijl, toch? Nog steeds zijn er veel mensen die het ontbijt overslaan tijdens een dieet om calorieën te sparen. Dat is dus helemaal verkeerd! Wie niet ontbijt, zal ongetwijfeld sneller grijpen naar ongezonde snacks om de honger te stillen. Daarnaast schep je dan tijdens het middagmaal automatisch een veel grotere portie op. Wie wil afvallen, zal dus wél moeten ontbijten.

4. Je schrapt niet genoeg koolhydraten

Afvallen is een kwestie van anders eten. Het houdt in dat je ongezonde voeding vervangt door gezonde voeding, in gelijke hoeveelheden. Om af te vallen moet je koolhydraten schrappen uit je dieet. Een doelstelling voor jezelf: eet niet meer dan 100 koolhydraten per dag. Zo dwing je je lichaam om vet te verbranden.

5. Stiekem speel je vals

Geef maar toe, iedereen speelt weleens vals tijdens een dieet. Wanneer je telkens opnieuw en opnieuw vals speelt, heeft het natuurlijk geen zin om een dieet te volgen. In principe mag je jezelf best wel eens trakteren op iets lekkers, maar het is beter om dit zoveel mogelijk te vermijden.

6. Je drinkt te weinig water

Water, water en nog eens water! We kunnen het niet genoeg aanhalen om steeds gehydrateerd te blijven. Bij elke maaltijd is het belangrijk voldoende water te drinken. Water zorgt voor een voller gevoel.

7. Light producten

Light producten zijn zeer gevaarlijk tijdens een dieet. Lightproducten zijn niet caloriearm. Ze kunnen wel minder vetten bevatten, maar ze zitten nog steeds boordevol ongezonde vetten

8. Je telt geen calorieën

Om je dieet gecontroleerd bij te houden, tel je best je calorieën. De juiste hoeveelheid calorieën consumeren is de beste methode om succesvol vet te verliezen. Gebruik een app om bij te houden wat je dagelijks eet.

9. Onvoldoende slaap

Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid én voor vetverlies. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je minder leptine aanmaakt, dat is het hormoon dat een signaal geeft als je verzadigd bent.

10. Je traint eenzijdig

Probeer eens andere oefeningen of beoefen andere sporten. Ga bijvoorbeeld zwemmen, lopen of fietsen. Door te variëren ga je andere spieren gebruiken in je lichaam. Wanneer je telkens dezelfde oefeningen doet, gaat dit op lange termijn saai worden en is er geen sprake meer van vooruitgang.

Probeer eens om krachttraining toe te voegen aan jouw dieet. Door aan krachttraining te doen, ga je spiermassa kweken. Spieren verbranden 10 keer zoveel calorieën per dag. Een kilo spier kan dagelijks 100 calorieën verbruiken, terwijl een kilo vet slechts 10 calorieën per dag verbruikt. Bovendien zorgt spiermassa voor een stijging van je metabolisme.

Afvallen lukt wel, maar doe het op je eigen temp en luister naar je lichaam. Het heeft helemaal geen zin om te hoge eisen op te stellen voor jezelf.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…