Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het zwemmen

Camille
5 min read

Het verbranden van calorieën is heel erg afhankelijk van je eigen lichaam. Je kan misschien zeggen dat je gerust 700 kcal in een uur kan verbranden met baantjes trekken. Alleen is dit helemaal niet realistisch om te zeggen. Het verbranden van calorieën is namelijk heel erg persoonlijk. Er zijn een aantal factoren die meespelen hoeveel gewicht je precies gaat verbranden tijdens het sporten. Alle factoren hebben we voor je op een rijtje gezet om duidelijk te krijgen hoeveel calorieën jij precies kan verbranden.

Het gewicht van de sporter

Het gewicht van de sporter is heel erg bepalend voor het aantal calorieën dat je verbrand. Vaak wordt er gezegd dat dikke mensen meer afvallen dan slanke mensen. Dit is in theorie waar want het gewicht is bepalend voor het aantal calorieën dat je verbrand. Iemand van tachtig kilo verbrand bijvoorbeeld een stuk meer calorieën dan iemand met een gewicht van slechts zestig kg. Neem dit soort overwegingen dus mee als je gaat berekenen hoeveel calorieën je ongeveer kan verbranden.

Stabiliteit tijdens het sporten

Stel je gaat eerst vijf baantjes heel snel zwemmen en bij het laatste baantje word je ingehaald door een recreatieve zwemmer. Dat soort schommelingen in je snelheid lijken slim, maar uiteindelijk verbrand je veel minder calorieën vergeleken met een ervaren zwemmer. Als je dus flink wat calorieën wil verbranden dan kan het slim zijn om zo stabiel mogelijk te gaan sporten. Dat klinkt eenvoudig, maar vooral ervaren zwemmers hebben dit onder de knie. In het begin zou je dus nog niet goed kunnen uitrekenen hoeveel calorieën je werkelijk verbrand hebt.

Calorieën verbranden met zwemmen

Calorieën verbranden met zwemmen is dus afhankelijk van je gewicht en hoe lang je gaat sporten. We hebben daarom per gewicht een lijst gemaakt van hoeveel calorieën je kan verbranden. In het begin zullen dit vooral koolhydraten zijn want de vetverbranding bij zwemmen komt langzaam op gang. Pas vanaf een half uur sporten worden je vet reserves aangebroken.

Calorieën verbranden 50 kg

 • 15 minuten 66 kcal.
 • 30 minuten 133 kcal.
 • 45 minuten 199 kcal.
 • 60 minuten 265 kcal.

Calorieën verbranden 60 kg

 • 15 minuten 80 kcal.
 • 30 minuten 159 kcal.
 • 45 minuten 239 kcal.
 • 60 minuten 318 kcal.

Calorieën verbranden 70 kg

 • 15 minuten 93 kcal.
 • 30 minuten 186 kcal.
 • 45 minuten 278 kcal.
 • 60 minuten 371 kcal.

Calorieën verbranden 80 kg

 • 15 minuten 106 kcal.
 • 30 minuten 212 kcal.
 • 45 minuten 318 kcal.
 • 60 minuten 424 kcal.

700 calorieën verbranden met zwemmen

Vaak hoor je op internet verhalen van zwemmers die gerust in een uurtje zwemmen 700 kcal verbranden. Zoals in het schema hierboven zie je al snel dat dit lang niet altijd zo is. Geen enkele keer wordt hier de 700 kcal gehaald. Als eerste heeft dit wel de oorzaak dat we uitgaan van recreatief de schoolslag beoefenen. Ga je recreatief 60 minuten lang de borstcrawl doen met 80 kg dan kom je wel in de buurt met 664 kcal. Alleen dien je dan wel een aardig uithoudingsvermogen te hebben.

Ervaren zwemmers verbranden veel meer kcal

Uit de praktijk blijkt dat je vooral veel ervaring moet opdoen voor je echt calorieën gaat verbranden als zwemmer. Weeg je bijvoorbeeld 80 kg en ga je op wedstrijdniveau de schoolslag doen als training voor 60 minuten dan verlies je 824 kcal. Als je een intensieve training doet met baantjes zwemmen waarbij je zo snel mogelijk diverse zwemslagen maakt dan kan je gerust 784 kcal verbranden. Het is hierbij dus al belangrijk dat je conditie hebt opgebouwd om kcal te verbranden. Werk dus vooral eerst aan je zwemslagen, conditie en uithoudingsvermogen voor je pas echt kcal kan verbranden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…