Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is zwemmen goed voor vetverbranding?

Camille
5 min read

Als je wil afvallen dan is vetverbranding enorm belangrijk. Je wilt namelijk niet alleen spiermassa ontwikkelen, maar ook een buikje weg trainen of andere plekken waar vet zich verzameld heeft. Zwemmen is een sport waarbij je gewichtloos wordt. Hierdoor is het eenvoudiger om je spieren te trainen. Het is dus gemakkelijker om te gaan sporten als het gaat om zwemmen. Daarbij kan je het samen met vrienden en/of kennissen doen, maar helpt het ook nog eens bij je algemene conditie. Dat klinkt allemaal goed, maar werkt vetverbranding ook bij zwemmen?

Ervaren zwemmers verbranden meer vet

Voor vetverbranding zijn er een aantal voorwaarden waar een sporter aan moet voldoen. Zo dient een zwemmer heel stabiel te zwemmen en telkens in een constant tempo zwemmen. Alleen dan bereik je de perfecte vetverbranding. Je kan dus zeker weten wel vet verbranden met zwemmen alleen gebeurd dit niet direct. Je zal wat ervaring moeten opbouwen voor je echt vet gaat verbouwen. Werk dus eerst aan je conditie en het gelijkmatig houden van je zwemslagen. Probeer op één snelheid constant te trainen en je zal merken dat je steeds meer vet gaat verbranden.

Word eerst fit

Fitte mensen verbranden meer vet dit is geen fabeltje, maar helaas echt waar. Als je relatief te zwaar bent dan kan je niet zo flexibel bewegen dan als je een normaal gewicht hebt. Door je lichaam eerst fit te trainen en je spieren soepel te krijgen wordt het mogelijk om vet te verbranden. Het percentage dat vet verbrand tijdens het fietsen ligt dan ook een stuk hoger bij fitte zwemmers vergeleken met niet fitte zwemmers. Het wordt dan ook aangeraden om eerst aan je algemene conditie te werken. Dat gaat vaak sneller in de sportschool. Als je algemene conditie op pijl is dan kan je pas gaan werken aan je vetverbranding tijdens het zwemmen.

Wel calorieën verbranden, maar geen vetten

Het is zeker weten waar dat je met een hoog tempo baantjes zwemmen gerust 700 calorieën kan verbranden. Alleen dit betekent niet dat je ook echt vet aan het verbranden bent. Voor vetverbranding als eerste natuurlijk een goede snelheid nodig. Ga niet te snel want dit tempo hou je niet goed vol. In het begin gaat je lichaam voor koolhydraten verbranden. Na ongeveer 25 minuten begint je lichaam pas aan de vetten. Je zal dus minimaal één uur moeten sporten om echt vetten te gaan verbranden.

Drie keer per week zwemmen is voldoende

Door de inspanningen die je in het water levert heb je minder kracht nodig om tot dezelfde prestatie te komen. Dit betekend dat de sport minder belastend is voor het lichaam. Toch hoef je slechts drie keer per week één uur te gaan zwemmen om je lichaam mooi in vorm te krijgen. Deze veranderingen zijn al vrij snel zichtbaar en dit is absoluut motiverend om weer terug te keren naar het zwembad. Maak gewoon een uurtje voor je na je werk gaat vrij om te gaan zwemmen of ga in de avond baantjes trekken en zo je eten verbranden.

Tips voor de optimale vetverbranding tijdens het zwemmen

  • Hou altijd een vast zwemritme aan.
  • De vetverbranding komt bij zwemmen pas na 25 minuten op gang.
  • Werk eerst aan je conditie voor je gaat beginnen met zwemmen.
  • Een ervaren zwemmer heeft minder tijd nodig voor vetverbranding.
  • Plan vaste dagen in de week in om te gaan zwemmen. Doe dit minimaal drie keer per week voor het optimale resultaat.
  • Gebruik verschillende zwemstijlen voor de afwisseling, maar ook om verschillende spiergroepen te trainen.
  • Doe eventueel ook nog buikspieroefeningen in het zwembad voor specifieke zone vetverbranding tijdens het zwemmen.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…