It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Apero, voorgerecht, kalkoen én dessert?! 8 tips om een opgeblazen gevoel na het kerstdiner te vermijden

Freya De Vos
5 min read

Kerstmis, een heuglijke dag die voor velen in het teken staat van familie, pakjes én lekker eten. Naar jaarlijkse gewoonte staat er een uitgebreid buffet klaar, de kalkoen suddert in de oven en ook de kerststronk mag niet ontbreken. Met andere woorden: we laten ons vandaag al eens graag gaan, met alle gevolgen van dien. Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey geeft acht tips om een opgeblazen gevoel te vermijden. 

‘Een opgeblazen gevoel krijg je meestal doordat het volume aan lucht in je darmen toeneemt’, vertelt Dirk Devroey, huisarts en professor Huisartsgeneeskunde aan de VUB. ‘Als je op je eentje een volledige kerstkalkoen naar binnen speelt en dus te veel eet, zal ook het volume aan voeding toenemen. Ook dat kan de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel.’

1. Vermijd koolzuurhoudende dranken

‘Drink je veel koolzuurhoudende dranken, zoals champagne of zelfs spuitwater, dan is de oorzaak van een opgeblazen gevoel niet ver te zoeken. Houd het bij één glaasje bubbels, zo kan je van het hele diner genieten.’

2. Kies het juiste aperitief

‘Het doel van een aperitief is om je eetlust te stimuleren. Een alcoholisch aperitief van 5% is ideaal. Eens je alcoholische aperitieven met een hoger alcoholpercentage dan 20% drinkt, wordt je eetlust niet meer gestimuleerd door het aperitief. Door het effect van de alcohol ben je minder geremd om veel en gulzig te eten, met als gevolg vaak een opgeblazen gevoel. Probeer het aperitieven ook niet te lang te rekken. Hoe meer hapjes je eet, hoe sneller je voldaan bent.’ 

2. Las pauzes in tussen de gangen 

‘Laat voldoende tijd tussen de verschillende gerechten. Ook in sterrenrestaurants passen ze deze truc toe, zo krijgt je lichaam voldoende tijd om alles te verteren en verklein je de kans op een opgeblazen gevoel.’

4. Kauw voldoende

‘Probeer ook goed op je voedsel te kauwen. Hoe groter de stukken die je inslikt, hoe sneller je je broeksriem wat losser moet maken. Des te meer je kauwt, des te makkelijker het is voor je maag en darmen om je eten te verteren.’

5. Beperk gluten  

‘Een broodje bij de soep, een pastasalade bij de kalkoen en een lekker biertje omdat het kan. Overheerlijk, maar ook vol gluten. En dat is net wat je bij een feestmaaltijd beter vermijdt. Gluten vullen sneller en geven je een vol gevoel, ook al ben intolerant aan gluten.’

6. Wat je kan doen als gastvrouw of -heer

‘Als gastvrouw of – heer willen we onze gasten goed in de watten leggen, de tafel is dan ook rijkelijk gevuld met lekkers. Bovendien gaan we meerdere keren rond om glazen en borden bij te vullen. Het is goed bedoeld, maar uit beleefdheid zullen gasten je aanbod ook niet afslaan. Beperk dus de porties: serveer bij het aperitief bijvoorbeeld géén 33 warme hapjes en zes oesters, want dat is an sich al een volledige maaltijd. Kies eerder voor lichtere en gezonde hapjes, zoals wortels of bloemkool met een gezonde dipsaus. Kortom, serveer liever iets heel lekkers en feestelijks, maar niet te veel, in plaats van iets alledaags waar je gasten meteen vol van zitten.’

7. Bereid je voor

‘Het idee dat je honger kan opsparen, klopt niet. Staat er ’s avonds een feestmenu op de planning? Sla je ontbijt en lunch dan niet over. Je maag trekt door honger samen en wanneer je die plots overlaadt met eten krijg je gegarandeerd een opgeblazen gevoel.’

8. Wanneer het te laat is … 

‘Toch dat glaasje teveel op, kon je aan die derde portie soep niet weerstaan of kon je niet wachten om de kerststronk aan te snijden? Blijf met een opgeblazen gevoel zeker en vast niet op de bank liggen. Maak bijvoorbeeld een wandeling en beperk je eten de dag nadien, en je zult zien dat je je al snel beter voelt.’

Door Freya De Vos

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...