Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikkrampen tijdens de zwangerschap

Olivier
5 min read

Als je zwanger bent en last krijgt van buikkrampen, is het logisch dat je dit niet prettig en zelfs eng vindt. Hoewel veel vrouwen schrikken als ze buikkrampen krijgen tijdens de zwangerschap, is het niet nodig om in paniek te raken als je pijnscheuten in de buik voelt als je zwanger bent. Meestal worden de pijnklachten namelijk veroorzaakt door onschuldige oorzaken, zoals de innesteling van de bevruchte eicel, de groeiende baarmoeder, de toenemende druk op de banden van de buik, obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en harde buiken. Overigens kunnen buikkrampen ook veroorzaakt worden door iets wat helemaal niet met de zwangerschap te maken heeft, zoals het eten van voedsel dat over de datum is of buikgriep.

Heb je last van hevige pijnkrampen in de buik of gaan de pijnkrampen maar niet weg, dan kan er mogelijk een ernstige oorzaak achter de buikpijn tijdens de zwangerschap zitten. Mogelijke ernstige oorzaken van buikkrampen tijdens de zwangerschap, zijn de volgende:

Heb je last van ernstige en/of aanhoudende pijn, heb je koorts, ben je misselijk of moet je braken, heb je koude rillingen en heb je een licht gevoel in het hoofd in combinatie met de buikkrampen, dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan met jouw klachten. Deze aanvullende symptomen wijzen namelijk mogelijk op een achterliggende ernstige aandoening, zoals een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Buikkrampen na het eten

Heb je direct na het eten last van buikkrampen, dan kan dit komen door diverse mogelijke oorzaken. De belangrijkste oorzaken van buikkrampen na het eten, zijn de volgende:

 • Te veel eten
 • Te (veel) vet eten
 • Te veel drinken tijdens het eten
 • Het eten van voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken
 • Voedselovergevoeligheid of voedselallergieën
 • Zuurbranden
 • Obstipatie
 • Voedselvergiftiging
 • Buikgriep

Heb je vaker last van buikkrampen na het eten, dan kunnen jouw pijnklachten mogelijk veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening. Denk hierbij aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS), maar ook aan Pelvic Inflammatory Disease (PID), galstenen of een alvleesklierontsteking. Zeker als je vaker last hebt van buikkrampen na het eten en de buikkrampen niet verklaard kunnen worden door een van de bovenstaande oorzaken (zoals te veel eten of te veel drinken), is het verstandig om de dokter eens te bezoeken met jouw buikklachen. Mogelijk heb je last van buikkrampen door een achterliggende aandoening, die door de dokter moet worden aangetoond.

Buikkrampen bij kinderen

Buikkrampen komen niet alleen voor bij volwassenen, maar kunnen ook bij kinderen voorkomen. Kinderen hebben zelfs erg vaak te maken met buikkrampen of buikpijn en dit komt omdat de darmen van kinderen gevoeliger zijn voor prikkels. Niet alleen voor prikkels van bepaalde voedingsmiddelen, maar ook voor prikkels van hormonen, angsten en stress. Heeft je kind bijvoorbeeld last van angsten omdat het kind gepest wordt op school, heeft je kind last van stress door een belangrijke toets of treden er veel veranderingen op in het leven van een kind en zorgt dit voor spanningen, dan kan een kind te maken krijgen met buikpijn.

Maar liefst zes op de tien kinderen die naar de dokter gaan met buikpijn, hebben last van buikkrampen zonder een directe en aantoonbare oorzaak. Deze kinderen hebben last van buikkrampen door prikkels van de darmen, bijvoorbeeld door voedingsmiddelen of door stress. Vier op de kinderen die naar de dokter gaan hebben wel buikpijn door een aantoonbare en directe oorzaak, zoals een aangeboren aandoening aan de buik of de darmen.

Ik heb last van buikkrampen: tips om de krampen te verminderen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om buikkrampen te laten verminderen. Heb jij op dit moment last van krampen in de buik en wil je zo snel mogelijk van deze pijnklachten af komen? Gebruik dan deze vijf tips om de krampen in de buik minder te laten worden:

 • Neem een lange douche met heet water of ga even in (een heet) bad. Hou de douchekop op de buikstreek, want door de warmte ontspannen de buikspieren en worden de krampen minder erg.
 • Houd een warme kruik tegen je buik aan, want dit heeft hetzelfde effect als het nemen van een warme douche.
 • Drink thee, zoals rooibosthee. Thee werkt ontspannend voor de buik, wat betekent dat het drinken van thee kan zorgen voor minder buikklachten.
 • Drink een paar glazen lauwwarm water, want dit werk laxerend. Overigens werkt deze oplossing alleen als je last hebt van buikkrampen door obstipatie of te veel eten, waardoor de maag te vol zit.
 • Ga even in bed liggen of ga op de bank zitten of liggen. Probeer je buik niet aan te spannen, want dit zorgt voor meer buikkrampen en dus voor meer pijn.

Heb je voor langere tijd last van buikkrampen, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Natuurlijk kun je bovenstaande tips gebruiken om de klachten te verminderen, maar het wegnemen van de oorzaak van de buikkrampen is in dit geval nog belangrijker. Heb je vaker last van (hevige) buikkrampen, dan is het zaak om naar de dokter te gaan en hier de oorzaak van de buikkrampen te laten onderzoeken en verhelpen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…