scrollTop top

Daarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten dan mannen!

Daarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten dan mannen!

Het leven kan oneerlijk zijn. Jouw vriend kan moeiteloos op blote voeten door het huis lopen, heeft zelden handschoenen aan en heeft álsnog altijd warmere handen en voeten dan jij. Hoe kan dat?

Bloedcirculatie

Je zenuwen reageren op temperatuur.  De zenuwen die de circulatie in de voeten en handen bepalen, zijn gevoeliger bij vrouwen dan dat die bij mannen zijn. Hierdoor wordt de circulatie sneller geprikkeld. Als het koud is, hebben vrouwen het sneller koud dan mannen.

Compromis stellen

Vrouwen hebben sowieso een lagere bloeddruk dan mannen. Het bloed wordt meer onttrokken aan de handen en voeten, om zo de circulatie op een voldoende level te houden. Sommige onderzoekers leggen de link bij de uterus van de vrouw. Om die warm te houden moeten er, vlak gezegd, compromissen worden gesteld. Drie keer raden waar het bloed dan vandaan wordt gehaald. Juist, de handen en voeten.

Nihil verschil – groot gevoel

Ten slotte speelt de lichaamstemperatuur mee. Vrouwen hebben een nét iets lagere temperatuur dan mannen. Het verschil is echter nihil – 0,2 graden Celsius. Dat verschil speelt echter wel degelijk mee in de gevoelsmatige temperatuur. Die ligt bij vrouwen vaak lager.

Je kunt wat doen

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Als je wilt, kun je er zeker wat aan doen! Door regelmatig te sporten verhoog je je lichaamstemperatuur. Deze wordt hoger als je dat consequent aanhoudt. Dansen of hardlopen; welke sport je beoefent maakt niet veel uit. Als je maar beweegt! Tot slot heeft douchen ook een invloed op je algemene gevoelstemperatuur. Als je vaak koud doucht, ben je beter bestand tegen de kou. Met andere woorden; je zult het minder snel koud hebben. Dat merk je ook terug in je handen en voeten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  231.518.946
 • Aantal
  doden
  4.745.290
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.233.723
 • Aantal
  doden
  25.554

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!