Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten dan mannen!

Anja
2 min read

Het leven kan oneerlijk zijn. Jouw vriend kan moeiteloos op blote voeten door het huis lopen, heeft zelden handschoenen aan en heeft álsnog altijd warmere handen en voeten dan jij. Hoe kan dat?

Bloedcirculatie

Je zenuwen reageren op temperatuur.  De zenuwen die de circulatie in de voeten en handen bepalen, zijn gevoeliger bij vrouwen dan dat die bij mannen zijn. Hierdoor wordt de circulatie sneller geprikkeld. Als het koud is, hebben vrouwen het sneller koud dan mannen.

Compromis stellen

Vrouwen hebben sowieso een lagere bloeddruk dan mannen. Het bloed wordt meer onttrokken aan de handen en voeten, om zo de circulatie op een voldoende level te houden. Sommige onderzoekers leggen de link bij de uterus van de vrouw. Om die warm te houden moeten er, vlak gezegd, compromissen worden gesteld. Drie keer raden waar het bloed dan vandaan wordt gehaald. Juist, de handen en voeten.

Nihil verschil – groot gevoel

Ten slotte speelt de lichaamstemperatuur mee. Vrouwen hebben een nét iets lagere temperatuur dan mannen. Het verschil is echter nihil – 0,2 graden Celsius. Dat verschil speelt echter wel degelijk mee in de gevoelsmatige temperatuur. Die ligt bij vrouwen vaak lager.

Je kunt wat doen

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Als je wilt, kun je er zeker wat aan doen! Door regelmatig te sporten verhoog je je lichaamstemperatuur. Deze wordt hoger als je dat consequent aanhoudt. Dansen of hardlopen; welke sport je beoefent maakt niet veel uit. Als je maar beweegt! Tot slot heeft douchen ook een invloed op je algemene gevoelstemperatuur. Als je vaak koud doucht, ben je beter bestand tegen de kou. Met andere woorden; je zult het minder snel koud hebben. Dat merk je ook terug in je handen en voeten.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…