Een warme douche is rustgevend en een koude douche verfrissend. Wat is de meest gezonde optie? De temperatuur van de douche bepalen, waar hangt dat vanaf? Zijn er daadwerkelijke voordelen aan warm of juist koud douchen? Die zijn er. Warm of koud douchen, het heeft allebei voordelen. Of je koud of warm moet douchen, hangt van de situatie.
Koude douche
Een koude douche werkt zeer verkwikkend. Bijvoorbeeld als je moe bent, afgeleid, net wakker of bezweet van het sporten. Een koude douche is overigens ook een gezond alternatief voor cafeïne. Een ijskoude douche ’s ochtends vroeg maakt je meer wakker dan de sterkste driedubbele espresso die er bestaat!
Verder activeert een koude douche je lichaam. Het verbetert de bloedsdoorloop en is goed voor je huid. Als je vaak koud doucht, leer je trouwens ook beter te wennen aan de kou. Hierdoor heb je het minder koud in de winter!
Warme douche
Als je compleet nat bent geregend en rillerig en verzwakt op de bank zit; heb je een warme douche nodig. De zachte, kalmerende werking van de douche geeft je die comfortabele opkikker die je o-zo hard nodig hebt. Na een lange dag hard werken en drukte zoek je ontspanning – niets werkt zo ontspannend als een warme douche.
Warme douchebeurten versterken verder blije gevoelens. Een recent onderzoek van de universiteit van Toronto toonde aan dat lange, warme douchebeurten een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Overigens is het erg verstandig een warmtepomp te gebruiken voor het verwarmen van je douchewater. Alsook voldoende ventilatie in je badkamer te voorzien om vochtige lucht af te voeren.
Welke kies je?
Welke douche je kiest hangt van de context af. Heb je veel te doen en ga je een productieve dag tegemoet? Kies dan voor de koude en verfrissende douche. Heb je juist al heel veel gedaan? Ontspan en ga voor die rustgevende warme douche.