Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe moet je huidvriendelijk douchen?

Bram
4 min read

Het nemen van een douche is de perfecte manier om je huid goed schoon te houden, maar te lang en te vaak douchen kan de huid ook aantasten. Als je te lang en te vaak doucht en bovendien te veel zeep gebruikt tijdens het douchen, droogt de huid namelijk uit. Dit komt omdat de natuurlijke vetten en oliën op deze manier van de huid worden gewassen, waardoor de huid droger aanvoelt en minder beschermd wordt tegen elementen van de buitenlucht. Om te voorkomen dat het nemen van een douche jouw huid uitdroogt, lees je in dit artikel enkele tips voor huidvriendelijk douchen. Deze tips zijn stuk voor stuk gemakkelijk na te leven en helpen allemaal om de huid beter te beschermen tijdens het nemen van een douche.

Tip 1: douche niet te lang

Als je te lang doucht, droogt de huid sneller uit. Probeer daarom altijd maximaal tien minuten te douchen en als je een bad neemt, blijf je hier nooit langer dan 30 minuten in zitten. Doe je dit wel, dan is de kans groter dat jouw huid uitdroogt. 

Tip 2: douche niet te vaak

Net zoals te lang douchen negatief effect heeft op de huid, heeft ook het te vaak nemen van een douche negatieve effecten op de uitstraling en samenstelling van de huid. Probeer daarom niet iedere dag te douchen, maar neem om de dag een douche. Het nemen van een bad is slechts eens per week aan te raden.

Tip 3: gebruik niet te veel zeep, douchegel of shampoo

Door zeep, douchegel en shampoo te gebruiken voel je je lekker schoon, maar je huid is zeker niet blij met deze producten. Dit komt omdat deze producten de natuurlijke vetten en oliën van de huid wegwassen, waardoor de huid sneller droog wordt. In plaats van veel zeep en douchegel te gebruiken, is het dan ook beter om douche-oliën te gebruiken tijdens het wassen van de huid onder de douche. Het gebruiken van shampoo kun je natuurlijk niet vermijden, maar probeer in ieder geval niet te veel te gebruiken.

Tip 4: gebruik geen harde borstels

De huid is extra gevoelig onder de douche, dus door onder de douche harde borstels te gebruiken wordt de huid nog sneller beschadigd. Deze borstels verwijderen namelijk op een ruwe en harde manier de natuurlijke oliën, vetten en huidschilfers van de huid en tasten de huid op deze manier op een negatieve wijze aan. 

Tip 5: spoel je huid goed af

De meeste mensen hebben het niet in de gaten, maar na het douchen blijven er altijd zeepresten op de huid achter. Deze zeepresten hebben hetzelfde effect op de huid als zeep en douchegels, namelijk dat de zeepresten de natuurlijke vetten en oliën van de huid aantasten en de huid in een korte tijd kunnen uitdrogen. Om te voorkomen dat er zeepresten achter blijven op de huid, is het belangrijk om je huid altijd goed af te spoelen voor je onder de douche uit stapt. Alleen op deze manier worden alle zeepresten verwijderd en loop je niet het risico dat er allerlei chemische stoffen op de huid achter blijven.

Tip 6: droog de huid goed af na het douchen

Ook als je eenmaal onder de douche uit bent, is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Dit begint met een eenvoudige stap, namelijk het goed afdrogen van de huid. De meeste mensen drogen zich na het douchen snel en onzorgvuldig af om zo snel mogelijk te beginnen aan de rest van het ritueel, maar dit is niet verstandig. Als je jouw huid niet goed afdroogt, is de kans namelijk groter dat de huid uitdroogt

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…