Veel mensen hebben te vaak naar hun zin behoefte aan zoetigheid. Bijvoorbeeld na het eten of in de loop van de ochtend of middag. De bloedsuikerspiegel daalt en het lichaam geeft een seintje dat het tijd wordt voor iets zoets. Op zich kan dat geen kwaad als het beperkt blijft tot één snoepje, of wanneer je fruit eet in plaats van koeken.
Je hersenen maken dopamine aan
Waarom voel je je zo goed als je iets zoets eet? Simpel, je hersenen maken zodra je iets zoets eet de stof dopamine aan. Door deze stof ga je je prettig voelen. Het gevolg is dat je meer behoefte krijgt aan zoetigheid, want dan voel je je gelukkig. Zo ontwikkel je in feite een “suikerverslaving”. De lever, die verantwoordelijk is voor het zuiveren van je bloed, zet de overtollige suikers om in vet, en daarom word je dik als je te veel zoetigheid binnenkrijgt.
Hoe kun je de hoeveelheid zoetigheid verminderen?
Ben je echt verslaafd aan zoetigheid? Dan is het niet verstandig om er van het ene op het andere moment mee te stoppen. Zo’n “cold turkey” werkt vaak alleen maar averechts. Maar je kunt wel proberen om zo veel mogelijk te minderen met suiker.
- Eet fruit als je behoefte hebt aan zoetigheid. Ook in fruit zit suiker, maar deze zoetstoffen zijn aanmerkelijk gezonder als die in chocola.
- Probeer minder vruchtensap te drinken en beperk de hoeveelheid alcohol, want ook hierin zitten veel suikers.
- Vervang witbrood door volkoren en kies bij het bereiden van rijst en pasta ook voor volkoren varianten. Deze vullen beter en bevatten bovendien vezels die goed zijn voor je darmen. Vezels voorkomen dat er te veel koolhydraten worden opgenomen.
Lees ook: