Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 8 groeifases en ontwikkeling van een baby

Bram
6 min read

Om van een pasgeboren kindje uit te groeien naar een gezonde dreumes, doorloopt ieder kind acht verschillende groeifases. Heb jij net een kind gekregen en ben je benieuwd welke fases jouw kindje moet doorlopen om goed te kunnen groeien? Lees dan meer over de acht verschillende groeifases van een baby in dit artikel. 

De eerste groeifase: rond de 5 weken

Als je kind vijf weken oud is, maken de zintuigen van het kind een snelle groei door. Hierdoor kan het kind wat van slag raken, meer gaan huilen en mogelijk wat meer aandacht nodig hebben. Wat ook kenmerkend is voor de eerste groeifase, is dat je kind ineens meer dingen kan doen. Hij of zij leert veel nieuwe dingen bij, waardoor je kind ineens veel meer kan in een klein tijdsbestek.

Rond de vijf weken kan jouw kindje waarschijnlijk het volgende:

  • Het scherpstellen van de ogen voor dingen die iets verderaf zijn. 

  • Het langer en meer gericht naar een persoon of een voorwerp kunnen kijken

  • Het produceren van meer traanvocht bij het huilen.

  • Het kunnen verdragen van meer voedingsstoffen. 

  • Meer actiever willen spelen en langer wakker zijn. 

  • Gevoeliger en opmerkzamer zijn voor prikkels van buitenaf. 

De tweede groeifase: rond de 8 weken

Is jouw kindje acht weken oud, dan komt hij of zij in de volgende groeifase terecht. Je kind gaat slechter eten, meer slapen en is meer aanhankelijk dan voorheen. Dit kan als ouder veel irritaties en onrust geven, maar het gaat vanzelf voorbij als het kind naar de volgende groeifase gaat. 

In de tweede groeifase ontdekt je kindje nieuwe vermogens. Hij of zij ontdekt zijn handjes en voetjes, gaat meer bewegen en heeft meer controle over de gezichtsspieren. Het kindje gaat niet alleen meer lachen, maar zal ook meer brabbelen en je aandacht proberen te trekken met de stem. 

De derde groeifase: rond de 12 weken

Is je kind rond de 12 weken oud, dan wordt hij of zij wat hangeriger en huileriger. Je baby raakt wat van slag en is ineens niet meer blij met de routines die je eerder hebt doorgevoerd, wat voor irritaties kan zorgen. 

In de derde groeifase maakt je kindje voor het eerst kennis met vloeiende overgangen. Komt er ergens geluid vandaan, dan draait het hoofdje vanzelf naar deze richting. Daarnaast kan het kindje beter slikken, waardoor hij of zij beter tegen dikker voedsel kan. 

De vierde groeifase: rond de 19 weken

Net zoals bij de vorige groeifases het geval was, is je kindje ook in de vierde groeifase wat hangeriger en huileriger. Deze hangerige periode duurt iets langer dan de periodes die je al eerder hebt meegemaakt met jouw zoon of dochter, waardoor het even kan lijken dat je kindje weer helemaal terug is bij af. 

Als de hangerige fase voorbij is na ongeveer twee weken, kan jouw kindje ineens een hele hoop nieuwe dingen

  • Zelf van buik naar rug rollen of andersom. 

  • Steviger rechtop zitten in een goede kinderstoel. 

  • Uit zichzelf speelgoed pakken en van zich af gooien.

  • Meer diverse mondbewegingen maken. 

  • Reageren op zijn of haar eigen naam en op diverse veel gebruikte woorden reageren. 

  • Een voorkeur krijgen voor bepaalde knuffels of bepaald speelgoed. 

De vijfde groeifase: rond de 26 weken

Is je kindje 26 weken oud, dan komt hij of zij in de buurt van de vijfde groeifase. Ook deze fase begint met de nodige drama van het hangen en het huilen en helaas blijft deze periode wel drie tot vier weken aanhouden. Je hebt geduld nodig, maar na de vijfde groeifase kan je kindje echt relaties waarnemen en uitvoeren. Hij of zij kan een verband leggen tussen het ene object en het andere object, maar ook een verband leggen tussen gebeurtenissen. Druk je bijvoorbeeld op een knopje, dan snapt je kindje dat er nu iets gaat gebeuren. Daarnaast kan je kindje in de vijfde groeifase aanstalten maken om zelf te gaan zitten of zelfs staan, uiteraard wel met hulp van vader of moeder. 

De zesde groeifase: rond de 37e week

Rond de 37e week komt je kindje in een nieuwe groeifase en dit zal je weer merken aan het gedrag van jouw kleintje. De zesde groeifase duurt ongeveer drie tot zes weken en in deze groeifase leert je kindje de volgende zaken:

  • Het besef dat bepaalde dingen op elkaar lijken, bepaalde dingen dezelfde geluiden maken of bepaalde voedingsmiddelen of dranken ongeveer hetzelfde smaken.

  • Het onderzoeken van mensen, dieren en dingen door echt goed naar dingen te kijken. 

  • Het nadoen van gebaren en/of geluiden. 

  • Het begrijpen van de namen van objecten en personen die vaak gebruikt worden, zoals stoel, tafel, lepel, hond, poes, et cetera. 

  • Zichzelf herkennen in de spiegel of op een foto. 

De zevende groeifase: rond de 46 weken

Rond de 46 weken begint je kindje weer aan een nieuwe groeifase, die ongeveer drie tot zeven weken duurt. Je kindje wordt in de zevende fase voornamelijk beweeglijker, wat betekent dat hij of zij meer zal gaan lopen en meer op onderzoek uitgaat waar hij of zij eerst niet bij kon. Je moet hem of haar goed in de gaten houden, want je kind is erg nieuwsgierig in deze fase van de groei. Ook leert je kindje opeenvolgende bewegingen te maken, zoals het scheppen van zand en het verplaatsen van dit schepje zand naar een emmer. 

De achtste groeifase: rond de 55 weken

Rond de 55 weken begint de laatste fase van drie tot zes weken waarin je baby nog officieel een baby is. Komt je kindje deze fase helemaal door, dan is je kind officieel een peuter. In de achtste groeifase kan je kindje meer vaster voedsel eten, beter mee-eten met de rest van het gezin en beter meehelpen met aankleden. Het kind krijgt meer aandacht voor het aan- en uittrekken van kledingstukken, voor het kammen van de haren en voor het wassen. Geef je kindje de kans om zelf te helpen en je versnelt het groeiproces aanzienlijk.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…