Veel mensen zien kool als een gezonde groente die gebruikt kan worden in diverse gerechten, maar kool is veel meer dan een eenvoudige groente die je kunt eten om je dagelijkse vitaminen binnen te krijgen. Zo heeft kool een geneeskrachtige werking die zich al vele jaren heeft bewezen aan de mensheid. Ben je benieuwd wat de geneeskrachtige werking van kool precies inhoudt? Lees dan meer over de geneeskracht van kool in dit artikel.
De gezonde voedingsstoffen in kool
Voor we je meer vertellen over de geneeskrachtige werking van kool, is het belangrijk om meer te vertellen over de gezonde voedingsstoffen in kool. Kijken we naar de voedingsstoffen die je in ongekookte kool vindt, dan zien we dat er in ongekookte kool vooral veel glutamine zit. Glutamine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de ingewanden.
Andere voedingsstoffen die je in ongekookte kolen vindt, zijn de volgende:
- Kalium: kalium helpt de bloeddruk onder controle te houden.
- Quercetine: een antioxidant die als natuurlijke histamineremmer werkt. Heb je een allergie, dan is deze antioxidant erg goed voor je.
- Vitamine K: een belangrijke vitamine die een rol speelt in de regulering van de bloedstolling.
Tot slot heeft kool ook een antivirale en antibacteriële werking.
Kool tegen constipatie
Het sap van een kool wordt vaak gebruikt om constipatie tegen te gaan. Het enige nadeel van het gebruik van kool om deze klacht tegen te gaan, is dat te veel rauwe kool juist weer flatulentie veroorzaakt. Je kunt dus wel kool eten of koolsap drinken als je constipatie hebt, maar je moet nooit te veel kool eten of koolsap drinken. Heb je al te maken met flatulentie door het te veel eten van kool of het te veel drinken van koolsap, dan kun je de klachten verminderen door artisjokken te eten, gember te nemen of gemalen korianderzaad te nuttigen.
Kool tegen stuwing
Stuwing is een klacht waar veel vrouwen mee te maken krijgen als ze borstvoeding geven. Heb je te maken met stuwing, dan heb je last van tepelpijn door het geven van borstvoeding aan jouw zoon of dochter. Kool is een natuurlijk antibioticum met diverse anti-irriterende eigenschappen en dit betekent dat je kool kunt gebruiken om de pijn van stuwing te verminderen. Het enige wat je hoeft te doen om stuwing te verminderen door het gebruik van kool, is het bedekken van de tepel met een koolblad. Zorg ervoor dat je het blad eerst breekt, zodat de gezonde stoffen van het koolblad goed vrijkomen en in de ontstoken tepel opgenomen kunnen worden. Na een tot twee uur is het koolblad slap geworden en dien je nieuwe koolbladen op de tepel(s) te leggen. Doe je dit vier keer achter elkaar, dan is de zwelling verminderd en heb je veel minder pijn aan de tepels.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat kool de productie van moedermelk kan verminderen. Heb je al een kleine productie van moedermelk, dan kun je beter geen kool gebruiken om stuwing te verminderen.
Kool tegen obesitas
Eet je iedere dag een koolsalade, dan kun je voorkomen dat je obesitas krijgt. Dit komt omdat je in kolen het stofje wijnsteenzuur vindt: een fytonutriënt die voorkomt dat suiker omgezet kan worden in lichaamsvet. Neem je iedere dag een koolsalade, dan betekent dit simpelweg dat er minder suiker omgezet kan worden in lichaamsvet en dat je minder snel dik wordt.
Kool tegen prostaatvergroting
Kool voorkomt niet alleen dat je te maken krijgt met een vergrote prostaat, maar kan er ook voor zorgen dat een prostaat die al vergroot is, kleiner wordt. Om een vergrote prostaat te voorkomen of te verkleinen, kook je een groene kool. Je houdt de kool beetgaar of blancheert de kool om de gezonde voedingsstoffen te behouden. Het kookwater van de kool vang je op, meng je met twee olijfolie en een beetje zout en dit mengsel laat je nog eens drie minuten koken. Je eet de kool gedeeltelijk op, drinkt het kookwater of maakt een smoothie van de kool en het kookwater. Doe je dit dagelijks voor een paar dagen lang, dan wordt het prostaat vanzelf kleiner en kun je voorkomen dat je te maken krijgt met een prostaatvergroting.
Kool en het behandelen van wonden
Al honderden jaren geleden werd kool gebruikt om wonden te behandelen. Genezen wonden niet snel genoeg, dan kun je een behandeling met koolbladeren proberen. Je neemt een aantal koolbladeren, hakt deze fijn en legt de gemalen koolbladeren op de wond. Overigens is het wel belangrijk om de wond altijd eerst te ontsmetten, want je moet nooit zomaar koolbladeren op een vieze wond leggen. Heb je de wond ontsmet en leg je hier even koolbladeren op, dan kan jouw wond veel sneller genezen. Herhaal de behandeling dagelijks en je bent snel van jouw vervelende en pijnlijke wond verlost.