It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Een snurkende partner? Zo los je het op

5 min read

Geschreven met branded content van Beterbed.nl.

Na een drukke dag leg je je hoofd op je kussen, draai je je nog eens om en dommel je langzaam weg. Totdat… wat een herrie. Je partner snurkt de hele slaapkamer bij elkaar. Kan het nog frustrerender? Hoi irritaties en slapeloosheid, dag goede nachtrust. Slaapadviseur Sanne van Beter Bed vertelt wat je het best kan doen bij een snurkende partner.

De gevolgen van een snurkende partner

Snurkt jouw partner? Dan ben jij waarschijnlijk de eerste van jullie twee die op zoek gaat naar een oplossing. Je partner heeft er zelf meestal niet zo’n last van. Een snurker kan geluiden tot wel 70 decibel produceren. Dat is net zo hard als een stofzuiger! Gebroken nachten en chronisch slaaptekort liggen dan ook serieus op de loer. Net als een stijgende bloeddruk. En dit kan weer een verhoogd risico geven op beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.

Wat te doen tegen een snurkende partner?

Even porren in de zij, omduwen of de neus dichtknijpen? Dit kán heel kort helpen tegen het snurken van je partner. Maar een paar minuten verder en het nachtelijk snurkconcert begint weer van vooraf aan. Alleen heb je er nu ook nog een boze, slecht slapende partner bij. Wat kun je doen om ook op de lange termijn van je snurkende partner af te komen?

1. Maak je snurkende partner duidelijk dat hij of zij snurkt

Door het besef dat hij of zij echt snurkt, is de wil om iets tegen het snurken te doen veel groter. Een snurker heeft zelf weinig tot geen last van het snurken. Daarom hoor je als partner vaak dat het allemaal wel meevalt: ‘stel je niet zo aan’. Maar wakker liggen van gesnurk heeft niets met aanstellen te maken. Neem het snurken eens op met je telefoon. Er bestaan zelfs speciale snurkapps.

2. Maak vervolgens duidelijk hoeveel last jij van het snurken hebt

Geef aan dat jouw nachtrust ver te zoeken is en dat je je niet meer uitgerust voelt. Hierdoor ben je prikkelbaarder, minder alert en  productief. Hoe langer dit duurt, hoe vaker en heftiger de gevolgen kunnen worden. Goed slapen is ontzettend belangrijk.

3. Bespreek de gezondheid van je snurkende partner

Het snurken kan ook invloed hebben op de gezondheid van je partner zelf. Het kan zomaar zo zijn dat slaapapneu de achterliggende oorzaak van het snurken is. Slaapapneu kan voor serieuze gezondheidsrisico’s zorgen. Sluit daarom altijd uit dat je snurkende partner hier geen last van heeft.

4. Leef gezonder!

Is slaapapneu niet de oorzaak van het snurken van je partner? Kijk of jullie samen gezondere keuzes kunnen maken. Meer bewegen en gezonder eten zijn twee belangrijke onderdelen van een gezonde levensstijl. Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van snurken. Ook alcohol is een trigger voor snurken.

5. Gebruik slaap oordoppen tegen het snurken

Speciale slaap oordoppen zijn de perfecte gehoorbescherming voor het weren van onnodig lawaai tijdens het slapen. De oordoppen kun je precies op de maat van je oren laten ontwerpen en beschermen je tegen het gesnurk van je partner (en andere storende geluiden). Ze sluiten het geluid niet voor 100% af waardoor ze veilig zijn en je nog wel geluiden met een hoge frequentie hoort zoals het alarm of je huilende baby. Ook handig voor je wekker!

6. Niet gezellig, wel belangrijk voor je nachtrust: slaap apart

Lukt het je partner niet om – ondanks verschillende aanpassingen – van het snurken af te komen? Het is echt geen gek idee om apart te slapen. Steeds meer stellen kiezen hiervoor. Uit een studie van de universiteit van Toronto bleek dat 30 tot 40% van de koppels apart slaapt om deze reden.

Door

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...