Voetreflexologie is een van de massagebehandelingen die de laatste jaren flink vaste voet aan de grond heeft gekregen in ons land.
Steeds meer massagepraktijken bieden het aan. Ook op evenementen wordt de voetreflextherapie vaak gepromoot en kun je een sessie uitproberen. Daarnaast zien we dat ook pedicures deze behandeling soms als extra dienst aanbieden.
Wat is er zo bijzonder aan? Hoe werkt voetreflexologie nu eigenlijk? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? Wellness Academie vertelt je er graag meer over!
Het hele lichaam weerspiegeld op de voet!
De voetreflexologie is niet van de een op de andere dag ontstaan. Al eeuwenlang worden voeten behandeld om het hele lichaam te beïnvloeden.
De voetreflexologie zoals we die nu kennen, is ontwikkeld door de fysiotherapeute Eunice D. Ingham in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Tijdens haar werkzaamheden merkte ze op dat dikwijls de voeten de conditie van de organen van het lichaam reflecteerden. Ze beschreef dit in haar boek ‘Stories The Feet Can Tell’, dat in 1938 werd gepubliceerd. In dit boek heeft ze de voetzolen in kaart gebracht met daarop de verschillende reflexzones, die in verbinding staan met andere delen van het lichaam, zoals organen en klieren.
Hoe werkt voetreflexologie in de praktijk?
Volgens de voetreflexologie lopen via de reflexzones op de voetzool energiebanen naar andere delen van het lichaam. Door middel van een voetreflexbehandeling kan daardoor het hele lichaam behandeld worden.
Tijdens een behandeling gaat de voetreflexoloog met duimen en vingers op gedoseerde wijze druk uitoefenen op de reflexzones. Er wordt hierdoor een reflex op gang gebracht die de corresponderende organen of klieren stimuleren. Hierdoor wordt de werking van het lichaam geoptimaliseerd met als belangrijkste doel het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevorderen.
Wat kan er allemaal behandeld worden?
Een voetreflexbehandeling zorgt ervoor dat energieblokkades worden verholpen, zodat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen en de zelfherstellende kracht van het lichaam wordt aangesproken. Lichaam en geest worden zo op natuurlijke wijze in evenwicht gebracht. Dit zorgt ervoor dat eveneens het immuunsysteem wordt versterkt en je emotioneel beter in evenwicht raakt. Daarnaast kan voetreflexologie ook gericht worden toegepast voor het verminderen of verhelpen van gezondheidsklachten. De behandeling heeft veel succes bij de volgende klachten:
- Nervositeit (opgejaagd gevoel)
- Slaapproblemen
- Spijsverteringsklachten
- Spanningshoofdpijn
- Migraine
- Gewrichtspijn
- Hormonale disbalans
Hoe verloopt een behandeling voetreflexologie?
De voetreflexoloog zal bij ontvangst eerst een intake uitvoeren, ook wel een anamnese genoemd. Het is belangrijk dat de therapeut een goed beeld heeft van jouw gezondheid en eventuele gezondheidsklachten om zowel een veilige als doeltreffende behandeling te kunnen geven.
Voetreflexologie wordt afgeraden bij:
- Infecties
- Hoge koorts
- Voetschimmel
- Epilepsie
- Tombose
- Tijdens de zwangerschap
Vervolgens zal de therapeut de voeten los masseren met ontspannende massagetechnieken. Daarna volgt de reflexzonemassage. Bepaalde zones op de voeten kunnen gevoelig zijn als teken van lichamelijk klachten. De behandeling wordt afgesloten met een milde ontspannende voetmassage. Meer weten? Bekijk hier onze Cursus Voetreflexologie.
Wist je dat er nog meer soorten reflexzonetherapie bestaan?
Van voetreflexologie hebben de meeste mensen ondertussen wel gehoord, maar er bestaan nog meer vormen van reflexologie, waaronder handreflexologie. Dit werkt volgens hetzelfde principe. Deze behandeling is nog toegankelijker en is ideaal als je erg gevoelige voeten hebt.
Een minder bekende vorm van reflexologie is oorreflexologie. Deze is ontwikkeld door de Franse arts Paul Nogier en gaat ervan uit dat het complete lichaam in foetushouding op het oor weerspiegeld wordt. We leren je er graag alles over in onze Cursus Oorreflexologie.