Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer dan helft jongeren neemt geneesmiddelen, is dat te veel?

Lore
3 min read

56% van de Belgische jongeren (12- tot 18-jarigen) neemt minimaal één geneesmiddel per jaar. Dat blijkt uit een recente studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Dat cijfer is weliswaar enkel gebaseerd op voorgeschreven en terugbetaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers en anti-allergische geneesmiddelen. Het echte aantal jongeren dat geneesmiddelen neemt, ligt dus wellicht nog hoger. Te hoog? 

Het vaakst antibiotica

De jonge Belgen nemen het vaakst antibiotica. In 2016 nam 30% van de jongeren gemiddeld 23 dagen antibiotica. Een hoog cijfer, zeker in het licht van het wereldwijd steeds verder toenemende antibioticaresistentie-probleem.

Ook pijnstillers van het type NSAID (non-steroïdale ontstekingsremmers) worden vaak genomen, typisch bij acute pijn of de behandeling van chronische ziektes en ontstekingsziektes zoals reuma. Bijna 1 op 5 jongeren kreeg in 2016 zo'n pijnstiller op voorschrift terugbetaald. Hoewel over deze pijnstillers vaak luchtig wordt gedaan, ze zijn immers vrij te verkrijgen, kunnen ze gepaard gaan met vervelende bijwerkingen (maag- en darmklichten, misselijkheid, diarree…). 

Verder neemt 9.6% van de jongeren anti-allergische geneesmiddelen en 7.3% geneesmiddelen tegen astma. 

Is het geneesmiddelenverbruik bij jongeren te hoog? 

Of het geneesmiddelenverbruik bij jongeren dan te hoog is, valt moeilijk te zeggen zonder inzicht in de individuele diagnose en context van elke jongere. De Onafhankelijke Ziekenfondsen bevestigen echter wel de moderne tendens om leeftijdsgebonden moeilijkheden tijdens de adolescentie zoals onrust, laag zelfbeeld, angst met geneesmiddelen op te lossen. Ze wijzen ook op de lage tolerantie die we voor dagelijkse pijn zoals hoofdpijn of spierstijfheid ontwikkeld hebben.  

"Een belangrijkste eerste stap is dan ook om adolescenten en hun ouders te sensibiliseren over de ongewenste effecten van geneesmiddelen, in het bijzonder van ontstekingsremmers," klinkt het. Vanwege hun potentiële bijwerkingen mogen pijnstillers namelijk enkel gebruikt worden wanneer de verhouding voordeel/risico positief wordt geschat. Indien de pijn blijft aanhouden, is het bovendien beter om naar de dokter te gaan en te stoppen met zelfmedicatie. 

Eerst niet-medicamenteuze oplossing overwegen

Ook jongeren en hun naast omgeving aanmoedigen om eerst aan niet-medicamenteuze oplossingen of aanpassingen van de levensstijl te denken, vooraleer naar medicatie te grijpen, kan het geneesmiddelengebruik wellicht terugdringen. Denk aan meer sporten, de strijd met schermverslaving aangaan, niet roken etc.. Er zouden ook meerdere actoren betrokken kunnen worden bij de gezondheidseducatie, zoals middelbare scholen of jeugdbewegingen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…