Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Laat je kinderen meer bewegen met deze tips

Olivier
3 min read

De zitcultuur overheerst in deze moderne dagen waar de grote meerderheid vanachter z’n computer werkt. Ook de smartphone, volledige seizoenen kijken op Netflix vanuit de zetel en lange werkdagen doen hier geen goed aan. We zitten maar liefst 50 tot 85% van onze dag neer, maar deze houding is zeer slecht voor de rug en de rest van je lichaam. Niet enkel volwassenen hebben hier last van, ook kinderen die een hele dag les volgen nemen deze slechte levensstijl al snel aan.

Ongezonde levensstijl kleuters tot jongeren

Omdat het grootste deel van de dag in de klas wordt doorgebracht, hebben kinderen net als vele volwassenen een sedentaire levensstijl. Dit betekent dat ze een hele neerzitten en niet actief bezig zijn. Ze verbruiken erg weinig energie door gewoon de les mee te volgen in de klas. Kleuters en jongeren zitten zo’n 6 tot 9,5 uur per dag stil. Bij kinderen is dit 39% van de schooluren, bij jongeren loopt dit op tot 51%.

Kinderen zijn ook meer en meer verknocht aan een scherm. Tijdens de weekends, kijkt zowat 40% van de kleuters, 60% van de jonge kinderen en 100% van de jongeren meer dan 2 uur per dag naar een scherm. Niet alleen slecht voor de ogen, maar meestal worden deze uren al zittend doorgebracht en vaak blijven kinderen in dezelfde positie zitten omdat ze zo opgaan in het spel of de film.

Gevolgen langdurig neerzitten voor kinderen

Zoals volwassenen klachten ondervinden als ze te lang neerzitten, geldt dit ook voor kinderen. Bij kleuters wordt vastgesteld dat ze minder fit zijn en meer kans hebben op overgewicht op volwassen leeftijd. Kinderen en jongeren zullen vaker last hebben van een hoge bloeddruk, ze hebben minder sterke spieren dan kinderen die korte periode stilzitten en slaap- en leerproblemen steken de kop op.

Volwassenen die dagelijks lange tijd neerzitten, hebben zelfs meer kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.

Kinderen laten bewegen

Niet alleen buiten de schooluren moeten kinderen genoeg bewegen, minstens een uur per dag om fit te blijven en goed op te groeien. De school moet erop toezien dat kinderen zeker tussen elke les even opstaan om de spieren te ontspannen. De spieren en de rug worden namelijk enorm belast als kinderen de hele dag in dezelfde positie blijven zitten. Bij kleuters is de grootste oorzaak van te weinig bewegen een kleine speelruimte op school of een onveilige buurt. Werk hieraan samen met de school van je kind.

Vermijd een tv in de kamer van het kind en overweeg regels over te lang stilzitten. Eet niet voor de tv met de familie, maar zit gezellig samen aan tafel met de hele familie.

Volwassen als het goede voorbeeld

Uiteraard nemen kinderen de gewoonten over van de ouders. Geef daarom het goede voorbeeld en ga vaker buiten wandelen met je kinderen of laat ze aan een statafel werken voor school of op de pc dingen opzoeken. Ook moeten de ouders op de hoogte zijn van de gevolgen van te lang neerzitten.

Probeer als ouders ook op het werk genoeg te bewegen, als je de nare gevolgen voor je kind wilt vermijden, let dan ook op je eigen gezondheid. Sta elke 20-30 minuten op van je bureau, stretch genoeg als je op je stoel zit en beweeg na het werk ook nog zeker een half uur. Ook thuis kan je een bijvoorbeeld rondlopen tijdens het bellen om je kinderen eraan te herinneren dat ze actief moeten blijven om gezond te leven.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…