It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Symptomen longontsteking

Camille
3 min read

Een ontsteking van het longweefsel en de longblaasjes wordt pneumonie of longontsteking genoemd. Iedereen kan een longontsteking oplopen al zijn er een aantal risico groepen. Zo zijn baby’s, ouderen en ook zieke mensen vatbaarder voor deze ziekte. Het zijn dan ook deze personen voor wie een snelle behandeling vitaal kan zijn aangezien het lichaam extra hulp nodig heeft de ziektemakers te laten verdwijnen.

Ook wanneer je een gezonde volwassene van middelbare leeftijd bent is het belangrijk je zo snel mogelijk te laten behandelen. Een longontsteking gaat namelijk niet weg met een beetje rust en paracetamol of aspirine.

In de meeste gevallen is een antibiotica kuur genoeg om de patiënt te laten genezen. Echter is het in sommige gevallen nodig om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Dit wordt vaak gedaan uit voorzorg bij mensen die al een longziekte hebben of erg zwak zijn. In andere gevallen is dit nodig omdat er complicaties zijn ontstaan. Met constante zorg, medicijnen en een infuus worden de meeste patiënten weer helemaal beter.

Hoe herken je een longontsteking?

De symptomen zijn niet altijd duidelijk omdat deze vaak lijken op die van een zware verkoudheid of een lichte griep. Hoesten, hoofd- en keelpijn, koorts en vermoeidheid zijn vaak de eerste symptomen van een longontsteking. De meeste mensen maken zich pas zorgen wanneer ze pijn op de borst krijgen, slijm (met bloed) ophoesten en moeite krijgen met normaal ademhalen. Ook bij kinderen is het niet altijd makkelijk om een longontsteking te herkennen aangezien deze vaak te jong zijn om te zeggen wat ze voelen. Het extra verwijden van de neusvleugels tijdens het ademhalen is een indicatie dat het kind moeite heeft genoeg lucht binnen te krijgen, let hier dus op wanneer je kind zich niet lekker voelt.

Alleen een gezondheidsspecialist kan zeggen of je een longontsteking hebt of niet. Ga er dus niet zomaar van uit dat het een zware verkoudheid is als je merkt dat het toch anders voelt dan normaal wanneer je ziek bent. Uit voorzorg kun je het beste een arts raadplegen om je te laten onderzoeken en te laten behandelen indien nodig.

Als je net de griep of een verkoudheid achter de rug hebt maar toch blijft hoesten, of opnieuw ziek wordt, kan dit duiden op een longontsteking. Ook na een operatie aan het bovenlichaam kan longontsteking ontstaan. Dit is omdat hoesten vaak pijnlijk is tijdens het herstel, hierdoor blijven ziekteverwekkers in de luchtwegen zitten en deze kunnen voor een ontsteking van de longen zorgen.

Moet je naar een dokter wanneer je een longontsteking hebt?

Ja, het is inderdaad zeer belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Hoe eerder je longontsteking behandeld wordt, hoe sneller je zult genezen. Ook wordt zo de kans op complicaties een stuk kleiner.

Conclusie

Heb je het gevoel dat je verkoudheid zwaarder is dan normaal, of pijnlijker? Duurt je griep wel erg lang? Ben je opnieuw ziek terwijl je net beter was? Voel je je grieperig of verkouden na een operatie? Of heb je gewoon het gevoel dat er iets niet goed is met je longen? Ga dan naar je huis- of behandelend arts. Loop niet het risico op een verwaarloosde longontsteking, want dit kan erg gevaarlijk zijn.

Door Camille

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...