Berichten over topsporters die op jonge leeftijd plots overlijden lijken steeds vaker op te duiken en gaan zeker niet onopgemerkt voorbij. Bij intensieve en zware fysieke inspanningen zoals wielrennen of triatlon wordt het hart, net zoals alle andere spieren, vaak langdurig belast. Bij sporters is de lijn tussen presteren en excessief trainen soms heel dun. Eenmaal je als sporter 'overtraind' bent, is het niet zomaar opgelost met tijdelijk wat minder trainen en rust.
Terwijl dokters vaak lichaamsbeweging aanbevelen om gezond te blijven kan excessief sporten, wat topatleten vaak doen, het tegenovergestelde effect hebben. Bij overmatig sporten ontstaat er oxidatieve stress en die wordt gekenmerkt door vermoeidheid. Het goede nieuws is dat er een mogelijkheid bestaat om dit te voorkomen door middel van het co-enzym Q10, dat zowel een antioxidant is als het sleutelelement in de energieproductie.
Q10 dé energieproducent van ons lichaam
Q10 is een natuurlijke stof die een essentiële rol speelt bij de energieproductie in ons lichaam. Het is aanwezig is elke lichaamscel. De stof is reeds bekend bij veel sporters vanwege het vermogen om de cellulaire energieomzet op natuurlijke wijze te stimuleren en hun uithoudingsvermogen te vergroten. Vooral onze spieren, lever, nieren en ons hart hebben de hoogste energiebehoefte voor een optimale werking. Net zoals vitaminen en mineralen wordt Q10 van nature teruggevonden in de voeding. Vooral vetrijk voedsel zoals vette vis, soja, noten en vlees zijn rijk aan Q10, maar die hoeveelheden zijn echter gering. Het grootste deel maakt ons lichaam eigenlijk zelf aan. Maar bepaalde factoren zoals leeftijd (boven de 30 jaar), het gebruik van cholesterolverlagende statines, roken, pollutie en stress zorgen voor een verminderde energieproductie.
Studie bij mannelijke topsporters
In een studie, die recent werd gepubliceerd in het Britse 'Journal of Nutrition', werd onderzocht hoe Q10-supplementen topsporters kunnen helpen. De onderzoekers toonden aan hoe een inname met Q10 topsportzwemmers helpt de negatieve effecten, veroorzaakt door extreem zware trainingen, te voorkomen. De onderzoekers keken naar hartschade en oxidatieve stress bij de deelnemers die al dan niet supplementen met co-enzym Q10 gebruikten. Er werden vervolgens geen tekenen van weefselschade of verhoogde oxidatieve stress gevonden bij de sporters die Q10 innamen. De stof heeft dus een beschermend effect tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van intensieve sporttrainingen.
Vul je tekort aan!
Je kan je tekorten aanvullen met Bio-Q10 of BioActive Q10, identiek aan de lichaamseigen vorm van Q10. Bio-Q10 is goed gedocumenteerd, heeft een hoge biologische beschikbaarheid en een gegarandeerde veiligheid. Met toevoeging van vitamine C ter ondersteuning van de energieproductie van het lichaam.
Referenties:
The effect of short-term coenzyme Q10 supplementation and pre-cooling strategy on cardiac damage markers in elite swimmers. Emami A1, Tofighi A1, Asri-Rezaei S2, Bazargani-Gilani B3. Br J Nutr. 2018 Feb; 119(4): 381-390.