Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is melatonine en welk nut heeft het bij slaapklachten?

Lore
3 min read

Je hebt hier en daar misschien al eens van melatonine gehoord, wellicht in de context van slaapproblemen.

Melatonine speelt als slaaphormoon een belangrijke rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Expert Geert Vergote legt je uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?

Onvoldoende slaap kan nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid. Slecht slapen heeft een invloed op de levenskwaliteit, vermindert de school- en werkprestaties door concentratieproblemen en kan ook zorgen voor stemmingswisselingen. Bovendien verhoogt het de kans op onoplettendheid, met ongevallen als gevolg.

Daarom moeten we slaapklachten altijd ernstig nemen. Het is belangrijk om steeds te zoeken naar de oorzaak en niet onmiddellijk te grijpen naar klassieke slaappillen. Belgen zijn Europese kampioenen in het gebruik van slaapmedicatie, maar er bestaan natuurlijke alternatieven zoals melatonine.

Wat is melatonine?

Onze biologische klok produceert melatonine, een slaaphormoon. Melatonine is dus een natuurlijke stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt, elke avond bij duisternis. Melatonine zorgt ervoor dat we ons suf en slaperig voelen.

Er zijn weliswaar verschillende factoren die de melatoninespiegel in het lichaam kunnen verlagen zoals ploegenarbeid, onregelmatige werkschema’s, lange vliegtuigreizen of het intens gebruik van een smartphone, laptop of computer voor het slapengaan. Het ‘blauwe’ licht van die schermen verstoort namelijk de productie van melatonine waardoor we de slaap niet kunnen vatten.

Op welke manier nemen we best extra melatonine in?

Om je slaap- en waakritme op peil te houden moet je ervoor zorgen dat je voldoende melatonine hebt, door een aanvulling met deze stof. Het is belangrijk om melatonine in te nemen via een voedingssupplement, bij voorkeur een sublinguale smelttablet. Dat wil zeggen een toediening waarbij we een tablet innemen en onder de tong laten smelten. Dit verhoogt de absorptie en vermindert ook de snelle afbraak van melatonine in het lichaam.

Expert Geert Vergote aan het woord over melatonine

Heb je nog vragen over melatonine? Laat het ons zeker weten! We helpen je graag verder!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…