Bloemkool, een groente die gewoon in eigen land groeit en bij vrijwel elke Belg bekend is. Een echte ‘klassieker’ maar hoe vaak eet jij nu bloemkool? Over het algemeen wordt bloemkool te weinig gegeten door ons. Daarom hieronder 7 redenen waarom je vaker bloemkool zou moeten eten!
1. Voedingswaarde
Bloemkool bevat vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B9, omega 3-vetzuren en vitamine K. Het is tevens een bron van eiwitten, fosfor en kalium.
2. Antioxidanten
Naast de antioxidanten, vitamine C en mangaan bevat bloemkool ook carotenoïden en fytonutriënten die het risico op stress en daarbij horende ziekten doen dalen.
3. Detox
Bloemkool bevat glucosinolaten, thiocyanaten en allerlei enzymen die de lever helpen om potentieel giftige substanties te neutraliseren.
4. Kankerpreventie
Tal van wetenschappelijke studies linken bloemkool aan kankerpreventie (vooral aan de preventie van blaas-, borst-, dikke darm-, prostaat- en eierstokkanker).
5. Bestrijding van onstekingen
Regelmatige consumptie van bloemkool kan het risico op chronische ontstekingen verminderen.
6. Spijsvertering
Een kop gekookte bloemkool bevat ongeveer 3,35 gram aan voedingsvezels die essentieel zijn voor je spijsverteringsstelsel. De aanwezigheid van glucoraphanine beschermt daarnaast ook je maag tegen bepaalde ziekteverwekkende bacteriën.
7. Goed voor hart en hersenen
Dankzij de antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen biedt bloemkool bescherming tegen hart- en hersenaandoendingen.
Lees ook: