Je hebt ongetwijfeld ook al eens iets over de nieuwe voedingsdriehoek gehoord. Dat is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in welke producten in welke mate moeten aangemoedigd of vermeden worden. Het opvolgen van de adviezen van de voedingsdriehoek, die opgesteld werd door gezondheidsprofessionals, staat dan ook garant voor een gezond eetpatroon.
De voedingsdriehoek is in feite een omgekeerde piramide. Helemaal bovenaan staat water. Daarna volgen in het groen alle producten van plantaardige oorsprong (zoals groenten, fruit…) -waarvan aanbevolen worden om ze in voldoende mate te gebruiken. Daaronder staan in het licht groen de producten van dierlijke oorsprong die worden aanbevolen als eiwitbronnen (vis, vlees, zuivel en eieren) en onderaan (in het oranje) staan de producten waarvan je beter slechts beperkte hoeveelheden eet, zoals rood vlees. Naast de voedingsdriehoek vind je in het rood ook nog een aantal producten die je het best zoveel mogelijk vermijdt.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nu ook natuuryoghurt aan de driehoek toegevoegd, namelijk bij de aanbevolen dierlijke producten in het midden van de driehoek. Waarom yoghurt precies daar een plekje kreeg, ontdek je in dit artikel.
Yoghurt bevat calcium en eiwitten
Yoghurt is, zoals andere melkproducten, een goede bron van calcium en eiwitten. Deze voedingsstoffen helpen onder andere bij het behoud van een goed beendergestel. Proteïnen dragen ook bij tot de groei en de instandhouding van de spiermassa. Hierdoor passen ze in een gezond voedingspatroon.
Vitamine B2 in yoghurt
Yoghurt is een bron van vitamine B2, die onder andere bijdraagt tot de instandhouding van een gezonde huid en slijmvliezen.
Yoghurt is makkelijk toe te voegen aan een gezond voedingspatroon.
Je kunt yoghurt natuurlijk als tussendoortje eten, maar ook bij het ontbijt met wat granen of in een smoothie met vers fruit is dit melkproduct erg lekker. Kortom: yoghurt, in het bijzonder natuuryoghurt, is een gezond product dat je makkelijk kan toevoegen aan je voedingspatroon.
Meer variëren
Omdat yoghurt nu ook visueel in de voedingsdriehoek te zien is, zullen meer mensen eraan denken yoghurt regelmatig toe te voegen aan hun maaltijden. Hoe meer keuze je hebt, hoe meer je kunt variëren. Zo blijven je maaltijden steeds verrassend en lekker. Een gezond voedingspatroon is dan ook gebaseerd op voldoende variatie.
Hoeveel yoghurt zou je moeten eten op een dag?
Melkproducten zijn een bron van calcium, bevatten vitamine B2 en vitamine B12 en kunnen bijdragen om de aanbevolen inname van deze vitamines te behalen. Dagelijks een potje natuuryoghurt, afgewisseld met een glas melk en een sneetje kaas, kan een goede manier zijn om bij te dragen aan een voldoende inname van deze stoffen.
Verder erkende de European Food Safety Authority (EFSA) ook dat yoghurtfermenten helpen bij de vertering van lactose van het product bij mensen die lactose moeilijk verteren. Lactose intolerantie mag niet verward worden met allergie voor koemelk-eiwitten, in welk geval geen melkproducten mogen geconsumeerd worden. Het is belangrijk om lactose intolerantie altijd te bevestigen via een medisch onderzoek.
Bronnen:
https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/melk
https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095816691630266X
Dit artikel is gedeeltelijk geschreven in samenwerking met Danone.