Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat mag je NIET meer doen tijdens je Zwangerschap

Olivier
5 min read

Tijdens de zwangerschap verandert er veel. Zo moet je er niet alleen aan wennen dat je verantwoordelijk bent voor de gezondheid van twee (of zelfs meer) mensen, maar treden er ook veranderingen op in het dagelijks leven. Je moet bepaalde voedingsmiddelen niet alleen laten staan om je eigen gezondheid en de gezondheid van je kind te beschermen, maar er zijn ook diverse activiteiten die je tijdelijk niet meer mag ondernemen als je zwanger bent. Welke activiteiten dit zijn, lees je op deze pagina.

Ben je zwanger en wil je weten wat je in ieder geval niet meer mag doen tijdens de zwangerschap? Dan is het lezen van de informatie op deze pagina een aanrader, want op deze pagina beschrijven we alle activiteiten die je gedurende negen maanden in ieder geval moet vermijden.

Roken, het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs

Als je zwanger bent, mag je niet roken. Sommige vrouwen vinden het lastig om te stoppen met roken en roken door tijdens de zwangerschap, maar dit wordt zeker niet aangeraden. Rook je door tijdens de zwangerschap, dan riskeer je een miskraam, vroeggeboorte, doodgeboorte, verminderde longfuncties bij het kind, aangeboren afwijkingen en luchtweginfecties.

Als je zwanger bent, mag je negen maanden lang geen alcohol drinken. Alcohol is erg schadelijk voor het ongeboren kind en zelfs het drinken van kleine hoeveelheden is al gevaarlijk. Drink dus niet met mate en drink ook geen drankjes met kleine hoeveelheden alcohol, maar laat de alcoholische dranken helemaal links liggen tijdens de zwangerschap.

Naast roken en drinken, mag je tijdens de zwangerschap ook geen drugs gebruiken. Gebruik je drugs tijdens de zwangerschap, dan kan de baby schadelijke en verslavende stoffen binnen krijgen. Dit kan leiden tot complicaties, maar ook door een verslaafde baby bij langdurig gebruik van een specifiek middel. Volg ook deze richtlijnen rond Antibiotica tijdens je zwangerschap op. 

Stressen

Iedereen heeft wel eens stress, maar tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om stress zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Stress is namelijk slecht voor de ontwikkeling van je kind en als je lang te maken hebt met een verhoogd niveau van stress, kan dit invloed hebben op de bloeddruk. Dit betekent dat je een hoge bloeddruk kunt krijgen, met een mogelijke vroeggeboorte tot gevolg.

Het gebruik van specifieke medicijnen

Niet alle medicijnen zijn schadelijk voor je kindje, maar er zijn wel specifieke medicijnen die je zeker niet mag gebruiken als je zwanger bent. Gebruik je medicijnen en ben je zwanger, dan wordt aangeraden om altijd op de bijsluiter te controleren of je deze medicijnen mag blijven gebruiken. Zo niet, dan moet je met de dokter op zoek naar een vervangend middel dat ook geschikt is voor zwangere vrouwen.

Het verschonen van de kattenbak

Je denkt er misschien niet bij na, maar als je zwanger bent mag je de kattenbak absoluut niet meer verschonen. De reden dat je de kattenbak tijdens de zwangerschap moet laten verschonen door je partner, heeft te maken met het feit dat de uitwerpselen van katten een bepaalde parasiet bevatten die toxoplasmose veroorzaken. Om te voorkomen dat je in aanraking komt met de gevaarlijke parasiet, mag je de kattenbak negen maanden lang niet leegmaken en verschonen. En omdat katten ook in de tuin kunnen poepen, mag je zelfs negen maanden lang niet in de tuin werken als je zwanger bent om te voorkomen dat je met kattenpoep in aanraking komt.

Andere activiteiten die je moet mijden tijdens de zwangerschap

Naast bovenstaande zaken, zijn er ook enkele activiteiten die je niet mag ondernemen als je zwanger bent. De activiteiten die je in ieder geval negen maanden lang niet mag ondernemen, zijn de volgende:

  • Voor twee personen eten: experts raden aan om ongeveer 300 calorieën extra te eten als je zwanger bent. Je eet dus niet voor twee, maar eet iets meer dan normaal.
  • Het beoefenen van gevaarlijke sporten: sporten als bergbeklimmen, skiën boven 2500 meter, paardrijden, schaatsen en duiken kun je beter vermijden. Daarnaast mag je na vier maanden niet meer hardlopen en is het beter om na zes maanden geen buikspieroefeningen meer te doen in de sportschool.
  • Het bezoeken van de sauna: je mag alleen naar de sauna als je zwanger bent indien je een regelmatige saunabezoeker bent en als je gezond bent. De infraroodsauna moet je helemaal mijden en je mag nooit langer dan tien minuten in de sauna blijven. Vermijd ook de heetste sauna’s en het dompelbad.
  • Het nemen van een zonnebank: de warmte van een zonnebank kan zorgen voor uitdroging en kan gevaarlijk zijn voor de baby.

Tot slot wordt aangeraden om niet meer te vliegen na 24 weken zwangerschap en tropische landen niet te bezoeken als zwangere vrouw. Vlieg je na 24 weken, dan heb je de kans dat je in de lucht moet bevallen en bezoek je tropische landen, dan heb je meer kans om een ziekte op te lopen waar je niet immuun voor bent. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…