Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke ontstekingsremmers bestaan er en hoe werken ze?

8 min read

Zoals de naam al doet vermoeden zijn ontstekingsremmers medicijnen die de klachten van een ontsteking verminderen. Dat kunnen onder andere zwelling, pijn en roodheid zijn. Sommige pijnstillers zijn ook ontstekingsremmers. 

Maar wat is een ontsteking? Wat zijn de symptomen? Hoe behandel je een ontsteking best? Hoe werken ontstekingsremmers? En welke verschillende soorten ontstekingsremmers bestaan er allemaal? Je leest het in onderstaand artikel. 

Wat is een ontsteking? 

Ontsteking door infectie 

Wanneer een micro-orgasme, zoals een virus, bacterie of parasiet, het lichaam binnendringt, is er sprake van een infectie. Dat micro-orgasme wordt ook pathogeen of ziekteverwerker genoemd. 

Een mogelijke reactie van het lichaam op die infectie, kan een ontsteking zijn. Het lichaam probeert in dat geval de oorzaak van de schade weg te nemen en het genezingsproces van start te laten gaan. Een ontsteking is met andere woorden een beschermingsmaatregel die het lichaam treft om zich te verweren tegen de schadelijke stoffen of ziekteverwerkers. 

Ontsteking door andere oorzaken  

Daarnaast kan een ontsteking ook ontstaan doordat er een onbekend voorwerp, zoals een splinter, het lichaam van buitenaf binnendringt. Wanneer je een schram oploopt of je enkel verstuikt, is er geen sprake van een infectie. We spreken in dit geval van een steriele ontsteking. Het lichaam wil zichzelf beschermen tegen de onverwachte verandering en stuurt witte bloedcellen, extra vocht en proteïnen naar het deel dat beschermd moet worden. Een ontsteking is m.a.w. een afweerreactie van het lichaam. 

Wat zijn de symptomen van een ontsteking? 

Doordat de bloedvaten uitzetten om meer bloed naar het aangetaste weefsel te sturen, kleurt de ontstoken plek rood en voelt ze warm aan. Verder zwelt de ontstoken plek op en veroorzaakt ze pijn. Andere veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, koorts of een gebrek aan eetlust. Bij een huidontsteking kunnen er ook schilfers of blaasjes ontstaan. 

Hoe lang duurt een ontsteking?

Er bestaan twee types ontstekingen: chronische en acute ontstekingen.

Acute ontsteking

Bij een acute ontsteking is er vaak sprake van een beschermende reactie van het lichaam die na een paar dagen vanzelf of met behulp van ontstekingsremmers verdwijnt. Vaak gaat dit type ontsteking gepaard met onaangename jeuk en een pijnlijk gevoel.

Chronische ontsteking

Als de schade is bestreden en de infectie voorbij is, sterven die extra witte bloedcellen af. Een chronische ontsteking ontstaat als die infectie niet overgaat en de witte bloedcellen dus niet verdwijnen. Als de infectie eenmaal bestreden is en de witte bloedcellen blijven, is de kans groot dat ze ook de gezonde cellen gaan bestrijden. 

Houdt de pijn en het gezwollen gevoel een lange tijd aan? De kans is groot dat je met een chronische ontsteking te kampen hebt wat een voorbode kan zijn van een ernstige ziekte. In dit geval raden we je aan een arts te raadplegen. Hij of zij zal je onderzoeken en eventueel doorverwijzen om een röntgenbeeld te laten maken. Eens de diagnose gesteld is, kan een gepaste behandeling opgestart worden. 

Behandeling ontsteking 

Hoe een ontsteking behandeld moet worden, is afhankelijk van de oorzaak. Indien een virus aan de basis van de ontsteking ligt, kan de patiënt niets ondernemen. Het lichaam moet het zelf zien op te lossen. Indien het allemaal begon met een bacterie, zal je huisarts jou een antibioticum voorschrijven. 

Is er sprake van een steriele ontsteking? Dan bestrijd je de ontsteking met NSAID’s (Non-Steroidal Antti-Inflammatory Drugs). Wat dat precies is, lees je hieronder. 

Steroïde ontstekingsremmers en NSAID’s

Er bestaan twee soort ontstekingsremmers: steroïde en niet-steroïde ontstekingsremmers.

Steroïde ontstekingsremmers zijn medicijnen die vergelijkbaar zijn met de hormonen die zelf in het lichaam worden aangemaakt. Dit type ontstekingsremmers werkt niet pijnstillend. Voorbeelden hiervan zijn Prednison en Triamcinolon. 

Niet-steroïde ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s, zijn geneesmiddelen die wel pijnstillend en koortswerend werken. Voorbeelden hiervan zijn Ibuprofen, Advil, Aleve, Naproxen, Nurofen en Voltaren. NSAID’s gebruik je enkel in overleg met je arts. 

Hoe werken ontstekingsremmers? 

In het lichaam zijn hormoonachtige stoffen, genaamd prostaglandinen, aanwezig die een prominente rol spelen bij het reguleren van koorts, pijn en ontstekingen. De functie van ontstekingsremmers is het afremmen van de productie van die hormoonachtige stoffen. NSAID’s remmen de omzetting van arachidonzuur in prostaglandines af door het enzym Cuco-Oxygenase (COX).

Ontstekingsremmers werken snel maar het effect is van korte duur. Na gemiddeld 4 à 8 uren is het al uitgewerkt. Het is dus niet uitzonderlijk dat een patiënt dagelijks een ontstekingsremmende pijnstiller moet nemen. Daarbij komt dat ontstekingsremmers de oorzaak van de pijn en de koorts niet aanpakken. Het is dus een tussentijdse oplossing. 

Wat zijn de nadelen van ontstekingsremmers? 

NSAID’s hebben helaas wel meer bijwerkingen dan eenvoudige pijnstillers zoals bijvoorbeeld paracetamol. De voornaamste bijwerking zijn maaglast en -bloedingen. Wie zijn maag wil ontzien, neemt de ontstekingsremmer met wat voedsel in om je maag te beschermen. Al is dat geen garantie. Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid, overgeven, het vasthouden van vocht en het vertragen van bloedstolling. 

Merk ook op dat NSAID’s niet gebruikt mogen worden in combinatie met bloedverdunners. 

Ontstekingsremmers en alcohol

Zowel steroïde als niet-steroïde ontstekingsremmers kunnen in principe veilig gecombineerd worden met een matige alcoholconsumptie. In het algemeen zal een glas wijn of bier dus geen problemen veroorzaken in combinatie met NSAID’s. Maar ontstekingsremmers kunnen net als alcohol de maag irriteren. Probeer je consumptie dus zeker te beperken. 

Ontstekingsremmers tijdens zwangerschap

Overleg met je arts of je de ontstekingsremmer in kwestie tijdens de zwangerschap kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor wie wil proberen zwanger te worden. De kans bestaat dat de ontstekingsremmer het risico op een miskraam of een aangeboren afwijking bij de baby vergroot. Volg dus zeker het advies van je arts op.

Ontstekingsremmers en gewrichtsklachten

Last van chronische gewrichtsklachten zoals reumatoïde artritis en artrose? Wij raden je aan een arts te raadplegen om te bepalen welke ontstekingsremmer jouw klachten het best onder controle houdt. 

Bij beginnende reumatische klachten zal de arts je hoogstwaarschijnlijk een NSAID voorschrijven omdat die de pijn niet enkel vermindert maar ook de ontsteking in de gewrichten afremt. Merk wel op dat de werking van NSAID kort maar krachtig is. Het verlost je dus maar tijdelijk van je pijn.  

Naast klassieke ontstekingsremmer bestaan er ook producten die plaatselijk aangebracht kunnen worden. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…