Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Elke dag knuffelen zorgt ervoor dat je echt gelukkiger wordt!

Anja
4 min read

Voor de meeste mensen is niets is zo prettig als het wegkruipen in de armen van je lief, of het gevoel van een paar kinderarmpjes om je hals. Knuffelen kan dan ook eigenlijk worden beschouwd als een dagelijkse noodzaak om gelukkiger te worden. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen ook nog eens erg goed is voor je gezondheid. Knuffels, maar eveneens andere liefkozende aanrakingen, zijn bijzonder goed voor een mens. Je zult hierdoor namelijk direct een prettig en geliefd gevoel krijgen en op de langere termijn zelfs gezonder worden. Bij diverse onderzoeken is aan het licht gekomen dat een omhelzing stress terug kan dringen en dat hierdoor je hartslag en bloeddruk eveneens zullen dalen. Voldoende redenen dus om regelmatig eens lekker te knuffelen met mensen die je dierbaar zijn.

1. Knuffelen maakt je gelukkiger

Bij een omhelzing van een dierbare, zullen bepaalde chemische stoffen vrijkomen die voor een gevoel van geluk zullen zorgen. Oxytocine, is bijvoorbeeld een stof die gevoelens van verbondenheid, toewijding en vertrouwen bij je op zal wekken. Dit zogenaamde knuffelhormoon kan dan ook als fundament worden gezien van sterke sociale relaties.

2. Knuffelen bevorderlijk voor je seksleven

Waarschijnlijk is dit de meest voor de hand liggende reden om te gaan knuffelen, maar een omhelzing van je lief zal je lichaam zodanig beïnvloeden dat je meer zin krijgt in seks. Door een contact van  huid op huid zal namelijk het hormoon dopamine vrijkomen en als een natuurlijk afrodisiacum zijn werk doen. Knuffelen is dus een prima manier om je libido aan te wakkeren.

3. Knuffelen om stress te bestrijden

Op momenten dat je je gestrest en gespannen voelt, dan is even stevige knuffelen een prima oplossing. Bij een omhelzing wordt zal het stresshormoon, cortisol, in je lichaam namelijk worden verminderd. Er zullen dan kalmerende signalen naar je hersenen worden gestuurd met als gevolg dat je je minder gestrest voelt.

4. Knuffelen werkt bloeddrukverlagend

Na een knuffel zul je je zowel geestelijk als lichamelijk beter gaan voelen. Het gevoel dat je ervaart op het ogenblik dat je aan wordt geraakt door een dierbaar persoon zal er namelijk voor zorgen dat bepaalde bloedlichaampjes actief worden gemaakt. Op hun beurt zullen deze bloedlichaampjes signalen naar je hersenen sturen die er weer voor zorgen dat je bloeddruk zal gaan dalen.

5. Knuffelen is goed voor je hart

Een omhelzing is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, goed voor je hart. Uit een wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat mensen zonder fysiek contact met hun geliefde een hartslag hebben die wel 10 slagen per minuut hoger kan zijn. De proefpersonen die wel hun lief mochten omhelzen, hadden een hartslag beduidend lagere hartslag per minuut.

6. Knuffelen vermindert angst en zorgen

Uiteenlopende studies hebben aan weten te tonen dat prettige aanrakingen en omhelzingen zorgen fors terug kunnen dringen. Zelfs wanneer je een knuffeldier een knuffel geeft, zal dat een positieve uitwerking hebben op angst en zorgen. Een omhelzing is zo sterks dat zelfs een voorwerp omhelzen vergelijkbare gevoelens opwekt bij een mens.

7. Knuffelen is goed voor je relatie

Onderzoeken hebben aangetoond dat knuffelen ook essentieel is wanneer je een langere relatie hebt. Beide partners zullen van knuffelen namelijk een gelukkig gevoel ervaren, en vrouwen voelen zelfs een vorm van opwinding, tijdens het knuffelen. Knuffelen zorgt er verder voor dat je beter samen kunt communiceren. Een knuffel zal je immers erg dicht bijeen brengen en zo ervoor zorgen dat je een vertrouwd gevoel ervaart. Op dat soort momenten zal het dan ook veel eenvoudiger zijn om problemen open en eerlijk te uiten.

8. Knuffelen gaat eenzaamheid tegen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat omhelzen en aanraken een grotere rol gaan spelen naarmate de leeftijd vordert. Op latere leeftijd zul je immers eerder te maken krijgt met spanningen en stress. Lichamelijk contact zal als gevolg daarvan steeds belangrijker zijn om je gezond goed te houden. Verder is knuffelen ook een natuurlijke remedie tegen het gevoel van eenzaamheid.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…