Na maanden weer coronageval opgedoken in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds maanden een coronabesmetting vastgesteld bij een 56-jarig vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na...
Inhoud
Voor de meeste mensen is niets is zo prettig als het wegkruipen in de armen van je lief, of het gevoel van een paar kinderarmpjes om je hals. Knuffelen kan dan ook eigenlijk worden beschouwd als een dagelijkse noodzaak om gelukkiger te worden. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen ook nog eens erg goed is voor je gezondheid. Knuffels, maar eveneens andere liefkozende aanrakingen, zijn bijzonder goed voor een mens. Je zult hierdoor namelijk direct een prettig en geliefd gevoel krijgen en op de langere termijn zelfs gezonder worden. Bij diverse onderzoeken is aan het licht gekomen dat een omhelzing stress terug kan dringen en dat hierdoor je hartslag en bloeddruk eveneens zullen dalen. Voldoende redenen dus om regelmatig eens lekker te knuffelen met mensen die je dierbaar zijn.
Bij een omhelzing van een dierbare, zullen bepaalde chemische stoffen vrijkomen die voor een gevoel van geluk zullen zorgen. Oxytocine, is bijvoorbeeld een stof die gevoelens van verbondenheid, toewijding en vertrouwen bij je op zal wekken. Dit zogenaamde knuffelhormoon kan dan ook als fundament worden gezien van sterke sociale relaties.
Waarschijnlijk is dit de meest voor de hand liggende reden om te gaan knuffelen, maar een omhelzing van je lief zal je lichaam zodanig beïnvloeden dat je meer zin krijgt in seks. Door een contact van huid op huid zal namelijk het hormoon dopamine vrijkomen en als een natuurlijk afrodisiacum zijn werk doen. Knuffelen is dus een prima manier om je libido aan te wakkeren.
Op momenten dat je je gestrest en gespannen voelt, dan is even stevige knuffelen een prima oplossing. Bij een omhelzing wordt zal het stresshormoon, cortisol, in je lichaam namelijk worden verminderd. Er zullen dan kalmerende signalen naar je hersenen worden gestuurd met als gevolg dat je je minder gestrest voelt.
Na een knuffel zul je je zowel geestelijk als lichamelijk beter gaan voelen. Het gevoel dat je ervaart op het ogenblik dat je aan wordt geraakt door een dierbaar persoon zal er namelijk voor zorgen dat bepaalde bloedlichaampjes actief worden gemaakt. Op hun beurt zullen deze bloedlichaampjes signalen naar je hersenen sturen die er weer voor zorgen dat je bloeddruk zal gaan dalen.
Een omhelzing is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, goed voor je hart. Uit een wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat mensen zonder fysiek contact met hun geliefde een hartslag hebben die wel 10 slagen per minuut hoger kan zijn. De proefpersonen die wel hun lief mochten omhelzen, hadden een hartslag beduidend lagere hartslag per minuut.
Uiteenlopende studies hebben aan weten te tonen dat prettige aanrakingen en omhelzingen zorgen fors terug kunnen dringen. Zelfs wanneer je een knuffeldier een knuffel geeft, zal dat een positieve uitwerking hebben op angst en zorgen. Een omhelzing is zo sterks dat zelfs een voorwerp omhelzen vergelijkbare gevoelens opwekt bij een mens.
Onderzoeken hebben aangetoond dat knuffelen ook essentieel is wanneer je een langere relatie hebt. Beide partners zullen van knuffelen namelijk een gelukkig gevoel ervaren, en vrouwen voelen zelfs een vorm van opwinding, tijdens het knuffelen. Knuffelen zorgt er verder voor dat je beter samen kunt communiceren. Een knuffel zal je immers erg dicht bijeen brengen en zo ervoor zorgen dat je een vertrouwd gevoel ervaart. Op dat soort momenten zal het dan ook veel eenvoudiger zijn om problemen open en eerlijk te uiten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat omhelzen en aanraken een grotere rol gaan spelen naarmate de leeftijd vordert. Op latere leeftijd zul je immers eerder te maken krijgt met spanningen en stress. Lichamelijk contact zal als gevolg daarvan steeds belangrijker zijn om je gezond goed te houden. Verder is knuffelen ook een natuurlijke remedie tegen het gevoel van eenzaamheid.
In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds maanden een coronabesmetting vastgesteld bij een 56-jarig vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon