Vroeger dachten wetenschappers dat er maar één type vitamine B was. Na verder onderzoek bleek echter dat er maar liefst acht verschillende soorten vitamine B zijn die allemaal samen het vitamine B-complex vormen. Zij hebben elk zo hun functie in ons lichaam.
Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitaminen die allemaal een belangrijke rol spelen in de cellulaire stofwisseling van ons lichaam. Wateroplosbaar betekent dat ons lichaam alleen de hoeveelheid vitaminen opneemt die het nodig heeft en de rest weer afscheidt via onze urine. Dit zijn de verschillende B-vitaminen:
- B1 of thiamine
Je vindt vitamine B1 voornamelijk in varkensvlees, volkoren brood en zilvervliesrijst. - B2 of riboflavine
B2 halen we bijvoorbeeld uit broccoli, melk en eieren. - B3 of niacine
B3 vind je onder andere in noten, varkensvlees en vis. - B5 of pantotheenzuur
Deze vitamine halen we uit rundvlees, aardappelen en melk. - B6 of pyridoxine
Je vindt vitamine B6 bijvoorbeeld in bananen, bruin brood en noten. Vitamine B6 zorgt mee voor de afbraak van glycogeen of de voorraad koolhydraten in je lichaam. Daarbij komt energie vrij in je spieren, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Daarom zijn bananen het beste voedsel voor je work-out, ze bevatten namelijk 28 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. - B8 of biotine
B8 halen we uit noten, sojabonen en eieren. - B11 of foliumzuur
Deze vitamine nemen we op uit voedingsstoffen zoals spinazie, spruitjes, broccoli en eieren. - B12 of cobalamine
Vitamine B12 kunnen we enkel uit dierlijke producten opnemen zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel. Die vitamine is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen die het zuurstof in ons bloed vervoeren. Ook zorgt B12 net als B6 voor het vrijmaken van energie. Varkensvlees is van nature rijk aan vitamine B12.
Je merkt meteen dat de nummering van de vitaminen gaten vertoond. Waar zijn B4, B7, B9 en B10 gebleven? Die voedingsstoffen werden ooit ook als vitamine B beschouwd en kregen daarom een nummer uit de reeks toegewezen. Later bleek dat ze toch niet noodzakelijk waren voor de mens en werden ze uit hun titel ontheven. Ze behoren sindsdien niet meer tot de B-vitaminen. De reeks liep ooit door tot aan vitamine B22, maar die werden ondertussen allemaal geschrapt.
Om tot de B-vitaminen te mogen behoren, moet de voedingsstof een essentiële vitamine zijn. Dat wil zeggen dat we slechts een heel klein deel ervan kunnen opslaan in ons lichaam en we ze dus voldoende moeten kunnen opnemen via onze voeding. De B-vitaminen zijn belangrijk voor onze stofwisseling en maken energie aan uit onze voeding door koolhydraten, vetten en eiwitten te verbranden. Daarnaast zijn ze in verschillende combinaties ook verantwoordelijk voor ons zenuwstelsel, onze haargroei, de vernieuwing van onze huidcellen, ons gezichtsvermogen, de regulering van onze hormonale activiteit, onze gemoedstoestand, onze weerstand, ons concentratievermogen en nog veel meer.
Een groot deel van de B-vitaminen kunnen we zowel uit plantaardige als dierlijke voeding halen, maar vitamine B12 niet. Daarom hebben vegetariërs hier vaak een tekort aan en moeten ze indien nodig voedingssupplementen nemen. Varkensvlees bevat zowel vitamine B1 als B3 en B12 en is daardoor een goede voedingsbron om de nodige vitaminen op te nemen.