Bijna 8 op de 10 Belgen lijdt aan rugpijn. Dat blijkt uit een studie van Ergodôme en departement Ergotherapie aan de West-Vlaamse hogeschool Howest. Misschien ligt het wel aan de vele bureaujobs waarbij we uren op een stoel zitten of zorgen nieuwe technologische uitvindingen ervoor dat we vaak in de zetel blijven hangen en minder bewegen. Een ding is zeker: rugklachten komen steeds vaker voor, bij jong en oud.
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat onze rug gemiddeld negen jaar ouder is dan onze effectieve leeftijd. Opvallend is dat ook jongere mensen steeds meer rugklachten hebben. De grote boosdoeners zijn vooral overgewicht, te weinig beweging en roken.
Onze rug is nochtans een van de belangrijkste delen van ons lichaam. Toch blijken we niet bereid om er veel aandacht aan te besteden. Zo’n 30 % van de mensen met rugklachten wacht tot die vanzelf overgaan. Een vierde van hen grijpt naar pijnstillers om de pijn te verzachten. Meer dan dat doen we er vaak niet aan. Toch is het belangrijk om rugklachten zo snel mogelijk op te lossen of te verlichten, want ongeveer 14 % van de patiënten stopt tijdelijk of definitief met werken omdat ze te veel last hebben van hun rug.
Wat kun je dan zelf doen? Enkele kleine aanpassingen in je dagelijks leven kunnen de leeftijd van je rug al heel wat verlagen. De manier waarop we zitten, staan, bukken, heffen, slapen en autorijden heeft een grote impact op onze rug. Het WHO raadt aan om dagelijks meer dan 40 minuten aerobics van matige intensiteit of 20 minuten intense aerobics te doen. Een verhoogde fysieke activiteit verlaagt de kans op rugklachten op latere leeftijd.
Wil je weten wat de leeftijd van jouw rug is? Gebruik de calculator via rugleeftijd.be.