Nierstenen worden veroorzaakt door ophopingen van afvalstoffen in de nieren, die uiteindelijk kristalliseren en steeds groter kunnen worden. Zo zijn nierstenen in eerste instantie zo klein als een zandkorrel, maar kunnen de nierstenen later doorgroeien tot een steentje zo groot als een kastanje.
Hoewel velen denken dat de klachten die nierstenen met zich meebrengen afhankelijk zijn van de grootte van de nierstenen, is dit niet waar. De klachten van nierstenen worden namelijk bepaald door de ligging van de nierstenen. Heb je een niersteen in de nieren, dan heb je hier vaak geen last van en weet je niet eens dat je een niersteen hebt. Schiet deze niersteen echter los en komt de niersteen in de urineleider of blaas vast te zitten, dan kunnen er plotseling heftige klachten ontstaan. Deze klachten worden dus veroorzaakt door de ligging van de nierstenen en niet door de grootte van de nierstenen.
Waar komen de klachten van nierstenen vandaan?
De reden dat nierstenen geen pijn of andere klachten veroorzaken in de nieren, is omdat de nierstenen hier niet in de weg liggen of verstoppingen veroorzaken. Zo beïnvloeden de nierstenen de nieren niet in het dagelijks functioneren en heb je nergens last van als de nierstenen in de nieren zitten. Schieten de nierstenen los en komen deze in de urineleider of blaas terecht, dan kan er een verstopping ontstaan. Terwijl de nieren steeds meer urine blijven produceren, kan de urine niet weggevoerd worden omdat de niersteen de doorgang belemmert. Hierdoor kan de nier uiteindelijk gaan opzwellen, waardoor er verschillende klachten ontstaan. Welke klachten dit zijn, lees je in onderstaande tekst.
Het eerste stadium van nierstenen: de symptomen
Als de niersteen of nierstenen net in de urineleider of blaas gekomen zijn, heb je nog niet meteen last van hevige klachten. Zo heb je in het eerste stadium van de verstopping van nierstenen vaak te maken met een onopvallende, vage pijn in de omgeving van de nieren (de rug). Deze pijn kan als vervelend worden ervaren, maar beïnvloedt het dagelijks functioneren niet.
Het tweede stadium van nierstenen: de symptomen
Als de nierstenen voor langere tijd vastzitten en de druk achter de nierstenen steeds hoger wordt, kunnen er andere symptomen ontstaan. Deze symptomen zijn heftiger dan de symptomen van het eerste stadium en bestaan voornamelijk uit een scherpe pijn aan de zijkant van de buik, uitstralende pijn in de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen, misselijkheid, braken, buikpijn, zweten en duizeligheid. De pijn die je in het tweede stadium van de nierstenen voelt, kan zo heftig zijn dat je over de grond kruipt van de pijn. Daarnaast hebben veel patiënten met symptomen van nierstenen behoefte om steeds te bewegen en de pijn op deze manier te verdrijven. Zo lopen patiënten vaak rusteloos rond of gaan de patiënten ijsberen. Daarnaast moeten patiënten met nierstenen minder vaak plassen en komt er maar weinig urine vrij bij het plassen, omdat de urine niet naar buiten gevoerd kan worden door de verstopping van de nierstenen.
Hoe hoger de druk in de nieren, hoe heftiger de symptomen van nierstenen. In sommige gevallen zorgt de verhoogde druk ervoor dat de niersteen losschiet en vanzelf uitgeplast kan worden, maar als dit niet het geval is en de symptomen verergeren, is er een behandeling nodig om de nierstenen direct te verwijderen.