Mensen die proberen gewicht te verliezen, moeten vaak eerst een aantal diëten uitproberen om te zien wat voor dieet echt bij hun levensstijl past, en met welk dieet ze de beste resultaten boeken. De kans is groot dat het merendeel van de mensen die een strijd tegen de kilo’s voeren ooit al eens een variant van het crashdieet heeft geprobeerd. De hamvraag is natuurlijk: werkt dit dieet? En welke voor- of nadelen kunnen eraan verbonden zijn?
Crashdiëten: wat is het en waarom is het zo populair?
Wanneer je een crashdieet volgt, dan komt dat er eigenlijk op neer dat je jezelf gedurende een bepaalde periode uithongert, om zo een minimaal aantal calorieën binnen te krijgen. Je kan al van een crashdieet spreken wanneer je dagelijks minder dan 1300 calorieën eet (terwijl je er normaal gezien zo’n 2000 à 2500 nodig hebt). Je overleeft dan bijvoorbeeld een hele dag op sapjes of op voedingssupplementen. Doordat je heel weinig energie opneemt, maar er wel veel verbruikt, val je uiteraard snel af – tot zelfs een paar kilo in enkele weken. De snelle resultaten die geboekt worden zorgen er dan ook voor dat dit dieet vrij populair is.
Wat zijn de nadelen?
Maar er zit natuurlijk een serieuze adder onder het gras. Zoals je wel al kan raden, is crashdiëten namelijk helemaal niet gezond. Doordat je je lichaam heel wat belangrijke voedingsstoffen ontzegt, gaat het als het ware in een soort van ‘spaarmodus’. Op die manier probeert ons lichaam zo lang mogelijk te teren op de reserves die het heeft. De stofwisseling begint langzamer te werken om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daarnaast begint ons lichaam spiermassa af te breken om die om te zetten in extra energie. Je lichaam bouwt dus de eigen spiermassa af. Tot slot wordt het weinige voedsel dat je binnenkrijgt opgeslagen als vetreserve.
Een bijkomend probleem is dat een crashdieet moeilijk vol te houden is, omdat je jezelf aan het uithongeren bent. Dat lukt meestal wel voor een paar dagen, maar na een tijdje geven de meesten er toch de brui aan. En dan schuilt het jojo effect om de hoek: wanneer je na het dieet weer opnieuw normaal eet, begint je lichaam alles wat je binnenkrijgt te hamsteren voor het geval het weer te maken zou krijgen met een ‘noodtoestand’. Bovendien is je stofwisseling trager geworden, waardoor de kilo’s die je kwijt bent er voor je het weet weer bij komen.
Hoe kan je beter wel afvallen?
Afvallen heeft tijd nodig en moet geleidelijk aan gebeuren, zodat ons lichaam en ons metabolisme de tijd hebben zich aan te passen aan nieuwe eetgewoontes. Pas dan zal je langdurige resultaten kunnen bereiken. Denk ook vooral niet dat er één wonderdieet bestaat dat voor iedereen werkt. Iedereen is anders, en zoals eerder vermeld, is het vaak een heuse zoektocht om een dieet te vinden dat bij jou past. Het is belangrijk om die perfecte balans te vinden, want zo zal diëten ook gemakkelijker voor je worden. Als je echt veel wil vermageren, is het sowieso aan te raden om een diëtist te raadplegen, zodat een individueel plan kan worden opgesteld.