It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Blefaritis: oorzaken, symptomen en behandeling

Lore
7 min read

Een oog dat half dicht zit, zwelling, roodheid, irritatie of jeuk. Het zijn allemaal symptomen van blefaritis, een aandoening waarbij de oogleden, en dan vooral de ooglidranden waar de wimpers aanhechten, ontstoken raken.

Blefaritis kan eenmalig optreden, maar kan ook chronisch zijn, zodat de ontstekingen om de zoveel tijd terugkomen. Hoewel de aandoening op zich vrij onschuldig is, is het een hardnekkige en zeer vervelende kwaal.

Waardoor wordt blefaritis veroorzaakt?

Blefaritis treedt op wanneer de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden besmet raken met een bacteriële infectie. Deze bacteriën maken stoffen aan die het oog irriteren, en de ontstoken talgklieren maken te weinig of te veel talg aan, wat voor de typische klachten bij blefaritis zorgt.

De precieze oorzaak van de ontsteking is momenteel nog onbekend. Het is echter wel duidelijk dat de aandoening vaker voorkomt bij bepaalde risicogroepen.

  • Zo lopen mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, acne en rosacea een groter risico de aandoening te ontwikkelen.
  • Ook mensen met droge ogen hebben vaker met de aandoening te kampen.

Blefaritis kan bovendien verergerd worden door allergieën, slapeloosheid, blootstelling aan schadelijke stoffen of door andere aandoeningen zoals diabetes.

Wat zijn de symptomen van blefaritis?

Zoals eerder al kort aangehaald, zijn algemene symptomen van blefaritis:

  • Jeuk
  • Irritatie
  • Branderigheid
  • Droogheid
  • Roodheid
  • Zwelling

Soms kunnen er zich ook korstjes en schilfers tussen de wimpers vormen.

Er bestaan twee vormen van blefaritis, namelijk anterieure en posterieure blefaritis. Afhankelijk van de variant die je hebt, kunnen de symptomen wel lichtjes verschillen.

Anterieure blefaritis

Bij anterieure blefaritis zijn vooral de ooglidranden ontstoken. Er vormen zich korstjes en huidschilfers tussen de wimpers. Daarnaast zijn de ooglidranden rood en geïrriteerd.

Posterieure blefaritis

Bij posterieure blefaritis raken de afvoergangen van de talgklieren verstopt. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van het oog. De verstopping kan echter wel leiden tot klachten zoals tranende ogen, jeuk, wazig zicht, irritatie en branderigheid.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Blefaritis kan eenmalig optreden, maar kan ook chronisch blijven aanslepen. In beide gevallen is het best om de huisarts te consulteren en zo snel mogelijk met een behandeling te starten. Het oog is immers een belangrijk zintuig, en een infectie kan snel verergeren.

De behandeling van blefaritis heeft als doel de bacteriën die ervoor zorgen dat de talgklieren en de ooglidrand ontstoken raken, uit te roeien.  De behandeling wordt het best twee keer per dag uitgevoerd, en dat gedurende een paar weken. Stop niet onmiddellijk met de behandeling wanneer de klachten afnemen. Wanneer er namelijk nog bacteriën in het oog achterblijven, kan snel een nieuwe ontsteking ontstaan.

We beschrijven hieronder even de belangrijkste stappen van de behandeling:

1. Gebruik warme oogkompressen

Breng een warm oogkompres aan op het ontstoken oog, en laat dit zo’n 5 à 10 minuten liggen. Het is hierbij belangrijk dat het kompres warm genoeg blijft, dus het is mogelijk dat je het tussendoor nog eens zult moeten opwarmen.

Dankzij de warmte van het kompres worden talg, schilfers en korstjes losgeweekt en zachter gemaakt, zodat ze gemakkelijker verwijderd kunnen worden.

Er bestaan speciale oogmaskers die als warmtekompres gebruikt kunnen worden. Ook de oogkompressen van Kamillosan Ofta zijn aan te raden. Het kompres reinigt de oogleden en wimpers, en is dus ideaal voor het behandelen van allerlei oogontstekingen. Bovendien werkt het kompres verzachtend, zodat de irritatie en het gevoel van pijn afnemen.

2. Reinig de ooglidranden

Heel wat bacteriën bevinden zich in de ooglidranden. Om die bacteriën uit te roeien, moeten de oogleden grondig gereinigd worden. Hiervoor kan je oogkompressen gebruiken. Ze zijn steriel en speciaal daarvoor gemaakt.

3. Strijk de talgkliertjes leeg

Bij posterieure blefaritis is het dan weer belangrijk de talgkliertjes goed leeg te strijken. Dit kan met een droog wattenstaafje. Maak masserende verticale bewegingen in de richting van de ooglidrand.

Zorg er hierbij zeker voor dat je genoeg druk op de talgklieren uitoefent. Zoals reeds vermeld zorgen warme oogkompressen ervoor dat de talg in de talgkliertjes zachter wordt en makkelijker te verwijderen is.

Let steeds op dat je het oog zelf niet beschadigt.

4. Breng oogzalf aan

Bij hardnekkige blefaritis zal je huisarts je waarschijnlijk een oogzalf voorschrijven die antibiotica en/of corticosteroïden bevat. Ook deze zalf moet tweemaal per dag aangebracht worden, maar dit wel maar voor een bepaald aantal weken. Hoe lang de zalf precies aangebracht moet worden, zal in overleg met de huisarts afgesproken worden.

Erger voorkomen met deze tips

Naast de te volgen behandeling zijn er ook nog een aantal zaken waarop je kan letten om de ontsteking niet erger te maken, en het succes van de behandeling te optimaliseren:

  • Probeer zo weinig mogelijk in je ogen te wrijven. Zo irriteer je het oog alleen maar meer, en vergroot je het risico dat de bacteriën zich verspreiden.
  •  Spoel je ogen eventueel met lauw water om de irritatie te verminderen.  
  • Was je handen zeker grondig met zeep voordat je aan de oogbehandeling begint. Gedurende de dag komen je handen namelijk met heel wat zaken in contact, en dus ook met ontelbare bacteriën. Wanneer je al een oogontsteking hebt, is het absoluut te vermijden dat je oog nog met verdere schadelijke bacteriën in contact komt.
Door Lore

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...